Novi zakon u Velikoj Britaniji: Vozačima koji nekoga ubiju u prometu prijeti doživotni zatvor

Novi zakon u Velikoj Britaniji: Vozačima koji nekoga ubiju u prometu prijeti doživotni zatvor

Od utorka u Velikoj Britaniji na snagu stupa zakon prema kojem će vozači koji nekoga ubiju u prometu moći dobiti kaznu doživotnog zatvora. Suci će moći izreći doživotne kazne za vozače koji ubijaju zbog opasne vožnje i vozače koji ubijaju pod utjecajem alkohola ili droge. Trenutna kazna za svako kazneno djelo je maksimalna kazna zatvora od 14 godina, javlja BBC.

– Odgovorni će se sada suočiti s mogućnošću života iza rešetaka – rekao je ministar pravosuđa Dominic Raab.

Izmjene stupaju na snagu u sklopu Zakona o policiji, kriminalitetu, kazni i sudovima.

Novi zakon također donosi kazneno djelo nanošenja teških ozljeda neopreznom vožnjom, što znači da će oni koji nanose dugotrajne ili trajne ozljede također biti osuđeni na strože kazne. Predložena izmjena zakona prvi put je objavljena 2017. godine, a stupa na snagu u utorak.

Novi zakon će se odnositi na prekršaje u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, ali ne i u Sjevernoj Irskoj, koja ima zasebne zakone o sigurnosti na cestama.

– Previše života je izgubljeno zbog nesmotrenog ponašanja za volanom, razarajući obitelji – dodao je Raab.

Steve Gooding, direktor RAC zaklade, rekao je:

– Vozači koji se najgore ponašaju na cestama opasnost su za sve nas. Oni koji se ponašaju ne obazirući se na rizik koji predstavljaju zaslužuju najstrože kazne kada svojim postupcima drugima otimaju živote.

Gooding je rekao kako se nada da će prijetnja doživotnim zatvorom biti dovoljna da natjera neoprezne vozače na promjenu navika.

– Ubojstvo iz nehaja već nosi maksimalnu kaznu do doživotnog zatvora pa nema argumenata da ubojstvo nekoga automobilom ne jamči moguću sankciju slične težine – rekao je.

Vlada je rekla kako želi osigurati da “kazne odražavaju težinu zločina”. Rečeno je da će državno tužiteljstvo i dalje optuživati ​​ljude za ubojstvo ili ubojstvo iz nehaja ako postoje dokazi da je vozilo korišteno kao oružje za ubojstvo ili nanošenje teških tjelesnih ozljeda, prenose 24sata.