Danijel Borović: Volio bih da se situacija s optužicom pravno raščisti i riješi…

Danijel Borović: Volio bih da se situacija s optužicom pravno raščisti i riješi…

Nakon što je na Višem sudu u Beogradu potvrđena optužnica Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice umirovljenih vojnih pilota, a najviši državni vrh Hrvatske izjavio je da stoji uz svoje heroje, situacija se možda primirila, ali je i dalje ostala neizvjesna. U međuvremenu, mjesecima biti tema raznih provjerenih i neprovjerenih napisa, političkih izjava i rasprava, ružnih karakterizacija u susjednim medijima, sve to sigurno nije doprinijelo njihovom osjećaju sigurnosti. 

Prvoj crti govori jedan od četvorice pilota Danijel Borović i kaže kako bi volio da se pitanje optužnice riješi pravno, a ne politički, da može nastaviti normalno živjeti. 

Nije ugodno biti u mojoj koži, pogotovo kad čovjek zna da nema veze s time o čemu se piše, kaže Danijel Borović. 

– Ja osobno mogu reći da nisam bio u tome ni po zapovjednoj liniji ni fizički, na tom letu. Zbog toga je teže slušati ono što se iznosi iz tko zna kakvih razloga i interesa. 

Poslije informacije da je potvrđena optužnica za ratni zločin nitko ga, osim medija, nije kontaktirao. Službeno nema nikakvu informaciju što je s time, niti što se događa. Odvjetnika nema jer u tu fazu još nisu ušli. Borović komentira i premijerovu izjavu da Hrvatska podržava svoje vojne pilote. 

– To je deklarativno lijepo rečeno, ali u stvarnosti to meni i mojim kolegama, nas četvorica smo sada, a jednog dana može biti tko zna tko slijedeći, ništa ne znači. Jer mi ne znamo što će se događati u budućnosti, bez obzira na ovakav stav, jer će Srbija, koliko sam vidio, njihovo Tužiteljstvo će provoditi postupak i dalje, sudit će se u odsutnosti i jednog dana će biti neka presuda. Imaju li ili nemaju dokaze, jesu li stvarni ili su namješteni, teško je reći, ja znam da nemaju jer nisam u tome sudjelovao, na nikakav način. Jednog dana oni će donijeti presudu i mi smo u situaciji nedefiniranoj i da ne možeš nigdje ići.

Borović kaže kako to njemu nije nova situacija, jer mu se tako nešto već događalo. Počelo je prije trideset godina, odmah nakon njegovog preleta, jer ga je srpska strana optužila da je on bio taj koji je srušio helikopter europskih promatrača kod Novog Marofa.

– Već tad sam vidio da njima nije problem nešto lažno napraviti iz određenih potreba. Ali ovo je sad došlo na razinu potvrđene optužnice, što ima veću težinu. Od tada nisam prelazio granicu Bosne i Hercegovine odnosno Srbije, a sad nas četvorica nećemo moći nigdje izvan Hrvatske. 

“Osjećam se kao da sam u zatvoru otvorenog tipa, koji se ne zove recimo Valtura ili Gradiška, nego ovog puta Hrvatska. A tko zna do kada će to trajati, može trajati godinama. ”

Danijel Borović

Borović kaže kako ispada da su on i ostali piloti žrtve cijele situacije. 

– Netko je iskoristio to iz određenih potreba. Jer da je bilo ozbiljnijih dokaza, onda bi se to već puno ranije pokrenulo. Naime, o tome se piše još od 2010. godine. Tad su bile istražne radnje, a ne optužnice i spominjali su se Agotić i Čuletić, ja i još dvojica pilota koji su preletjeli avionima. Sad smo nas četvorica navedeni. Da je bilo dokaza mogli su to pokrenuti. Srbija dugo zna da Hrvatska neće priznati njihovu nadležnost i mogli su pred Međunarodnim sudom pravde pokrenuti postupak. Meni bi bilo najdraže da se to već raščistilo. 

“Ja mogu dokazati da nisam sudjelovao, ali u ovoj situaciji ne možeš se žaliti i status quo može trajati do kraja života. Ako ostane kako je sada, Hrvatska neće priznati nadležnost, oni će tjerati po svome, izaći će sa nekom presudom i mi ne možemo van. Kakva je tu uloga države i kako nas se tu pravno štiti, ako ne mogu preko granice kao slobodan građanin. Situaciju bi trebalo riješiti pravno, a ne politički. Ja bih volio da se nađe nekakav način kako to riješiti, jer ako stvarno imaju neke dokaze, neka ih pokažu i da ih idemo raščistiti, jesi kriv, nisi kriv, pa da možemo dalje normalno živjeti. ”

Danijel Borović