Što otkriva najnovija IPSOS-ova anketa: Usporedbom podataka iz prethodne vidljivo je koliko je seks-afera naškodila Puljku, kako uopće danas ‘dišu‘ splitski birači i kome su spremni dati podršku u drugom krugu …

Što otkriva najnovija IPSOS-ova anketa: Usporedbom podataka iz prethodne vidljivo je koliko je seks-afera naškodila Puljku, kako uopće danas ‘dišu‘ splitski birači i kome su spremni dati podršku u drugom krugu …

Biračima Ivice Puljka očito nije previše zasmetala afera Sexgate. Prema istraživanju koje je za stranku Centar napravila renomirana agencija IPSOS, za njega se u prvom krugu izbora za gradonačelnika Splita sprema glasati 38 posto ispitanika.

Na drugom mjestu je HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš, koji bi osvojio 24 posto glasova, slično koliko je u prvom krugu izbora prije godinu dana imao Vice Mihanović., piše slobodna dalmacija

Treći je Željko Kerum s 11 posto potpore. Slijede Mostovac Josip Markotić sa 6 posto, SDP-ovac Davor Matijević i Tamara Visković iz platforme Možemo s 4 posto, te Adris Zlodro iz Domovinskog pokreta i Kristina Vidan iz Pametno za Split i Dalmaciju koji imaju po 3 posto potpore.

Ovdje možete vidjeti kako je prošla prva anketa, objavljena krajem travnja, i usporediti tadašnje postotke s novim podacima:

Ovo su rezultati prve ankete za Split: Puljak uvjerljivo vodi, evo kako je prošao Đogaš, a na kojem je mjestu Kerum

Među biračima koji vjerojatno izlaze na izbore testirane su i preferencije za drugi krug.

Prema IPSOS-ovim rezultatima Puljku bi pripalo 50 posto, a Đogašu 39 posto.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 600 ispitanika u danima kada je afera Sexgate bila na vrhuncu, a zanimljivo je da je izmjerena spremnost za izlazak na izbore i dalje među Splićanima i Splićankama izuzetno visoka: 57 posto ih se izjasnilo da sigurno, a 27 da 26. lipnja vjerojatno izlazi na birališta.

Što bi, ako se obistini, bio povijesno veliki odaziv na jedne lokalne izbore.

U izborima za gradsko vijeće među ispitanicima koji su se izjasnili da će sigurno ili vjerojatno izaći na izbore vodi stranka Centar sa 11 mandata. Slijedi HDZ s 9 mandata, te Most, Kerumov HGS i SDP s po 3 mandata. Platformi Možemo prema ovim bi rezultatima osvojila 2 vijećnička mjesta.