UŽASNO ! Životna drama bivše saborske zastupnice i osobe s invaliditetom…

UŽASNO ! Životna drama bivše saborske zastupnice i osobe s invaliditetom…

Pravu životnu dramu sinoć je doživjela bivša SDP-ova saborska zastupnica Vesna Škulić. Žena koja je posljednjih mjesec i pol radila kao njezina njegovateljica surovo ju je napala., donosi HRT

– Vukla me za kosu, bacila na pod, bacila kolica, vukla po podu i na kraju stavila u položaj koji uopće ne odgovara nama osobama oboljela distrofije, to je na leđa. Uzela mi je mobitele, zatvorila me ovdje u sobu, psa zatvorila u kupaonu, pojačala televizor da me nitko ne čuje. Moram reći da mi je vezala usta i još mi zaprijetila par puta ako još jedanput pozovem upomoć ili je pozovem, da ću tek onda vidjeti svoje, naglasila je Vesna Škulić, bivša saborska zastupnica. 

Njegovateljica je pobjegla s mobitelima, prijenosnim računalom, bankovnim karticama. Susjedi su nakon nekoliko sati čuli zapomaganje. Došla je policija, hitna pomoć, vatrogasci.

– Ovo je strašno – da se osobu koja je nemoćna na takav način napadne, da se iskoristi njena situacija, to je ispod svake ljudske razine i očekujem od nadležnih tijela vlasti, prije svega policije, da što je moguće prije provede kazneni postupak i utvrdi što se točno dogodilo, krivca i da se taj krivac sankcionira, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Osobni asistenti – isključivo radnim danom

Osobe s invaliditetom često moraju same angažirati njegovatelje koji će im svakodnevno pomagati. Osobni asistenti, na koje imaju pravo, s njima provode samo četiri sata – isključivo radnim danom.

– Nas naša država tjera da radimo prekršaje. Mi redovno svi kršimo zakon jer ja ne mogu naći osobu koju ću prijaviti, one ne pristaju jer njima se više isplati rad na crno, rekla je Škulić.

Belamarić: Mene je sram kako mi podcjenjujemo i vrijeđamo osobe s invaliditetom

– Mene je sram kako mi podcjenjujemo i vrijeđamo osobe s invaliditetom. Država je kriva za ovo. Osobama s invaliditetom ne trebaju samo osobni asistenti, trebaju im socijalne usluge u kućama i to moramo tako napraviti da osoba ima sve u kući, naglasio je novinar Hrvoje Antonio Belamarić.

Na svoje probleme osobe s invaliditetom upozorile su i nedavnim prosvjedom u Zagrebu. Ne mogu, kažu, birati škole i fakultete koje žele, nego one koji su im pristupačni zbog kolica, trebaju asistente za učenje i rad. Muči ih i to što institucije nisu dostupne osobama u kolicima.

Prosvjedovali su potkraj travnja i pomoćnici u nastavi, zaduženi za pomoć učenicima s teškoćama u razvoju. Nezadovoljni su svojim položajem i uvjetima rada: plaća – mala, posao – zahtjevan, ugovor traje samo koliko i nastavna godina.

– Dobivam 2200 kuna plus prijevoz radim u nižim razredima, rekla je pomoćnica u nastavi Patricija Pilić.

– Što Vi radite na satu s njim? Sve. Pripremim bilježnice, pišem za njega, prematam ga, hranim, sve za takvo dijete koje ima takve teškoće, rekla je pomoćnica u nastavi Sanja Tomašić.

– Mi po završetku godine odlazimo na burzu, krše nam se prava, nemamo svi jednaka prava i rekli smo dosta idemo se izboriti za bolje sutra, istaknula je predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Iva Tadić.

Zakon o osobnoj asistenciji

Bolje sutra trebaju i sve osobe s invaliditetom. Zakon o osobnoj asistenciji, koji čekaju više od 20 godina, trebao bi, poručuju vladajući, do kraja godine biti u Saboru.

– Svjesni smo tog problema i upravo zbog toga idemo prema donošenju Zakona o osobnoj asistenciji, gdje će se regulirati prvenstveno i satnica, i broj sati za svakog korisnika usluga osobne asistencije, naravno i sve ostale usluge, ali i prava i obveze i usluge osobne asistencije i onih koji pružaju i onih koji primaju, rekla je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić.

Već je prekasno, kaže Vesna Škulić, kojoj sinoćnji napad nije prvi koji je doživjela. Još je u šoku, ali već traži novu njegovateljicu jer jedina joj je alternativa – otići u dom.

Zbog ljudi i zbog sebe, zbog zaštite dostojanstva osoba s invaliditetom ja sam spremna sada ići do kraja. Stvarno sam spremna, a vjerujem da Vlada mora shvatiti da nije 5 do 12 nego je prošlo davno, davno 12 sati, rekla je Škulić.