Sanacija štete u Zagorju, najgore je bilo u Bedekovčini…

Sanacija štete u Zagorju, najgore je bilo u Bedekovčini…

Treći put u manje od tri tjedna – Zagorje je ponovno pogodilo jako nevrijeme s tučom. Najteže je bilo u Bedekovčini gdje je tuča bila veličine lješnjaka. U naselju Poznanovec – nanosi leda bili su visoki 20 centimetara, neko je vrijeme bila zatvorena i državna cesta prema Zlatar Bistrici. Na teren su izašle sve službe, vatrogasci su dugo u noć ispumpavali poplavljene podrume.

Tuča koja je sinoć pala na području Bedekovčine bila je veličine lješnjaka. Vrt obitelji Novosel jedan je među stotinama koji su stradali u nevremenu. 

– Vinograd nam je totalno otišao, vrt je gotov, napravili smo sve, taman kad smo trebali uzimati iz vrta, nemam više ništa, ističe Marija Novosel iz Luga Poznanovečkog. 

– Bila je veličine lješnjaka, dugo je padala nisam mjerila jer sam spašavala stvari, vrt nismo spašavali jer nam je ulazila voda u kuću, dodaje Liljana Ranicki

Susjedna kuća borila se s bujičnim vodama u prizemlju i kišom koja je curila kroz oštećen krov.

– Pijavica neka je došla, digla lim sa strane i onda je počeo crijep letjeti. Počela je poplava pa smo na brzinu išli gore sanirati to, kaže Dominik Sinković

– Iza 19.15 na području Općine Bedekovčina a posebno u naselju Poznanovec zahvatilo nas je veliko nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom i velikim nanosima leda, tuče. Ja to nisam doživio u ovih 50 i nešto godina, strašno, imamo velike štete na gospodarskim i privatnim objektima, ceste su zakrčene, kaže Darko Ban, načelnik općine Bedekovčina. 

– Vatrogasci su tu, Županijska uprava za ceste, komunalno poduzeće, raščišćavaju prometnice. D-24 je opet prohodna, još je velika količina vode na prilaznoj cesti prema brzoj cesti, na tom dijelu su najviše i nastradali objekti, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber

Teren je obišao i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ekipe za procjenu štete odmah počinju s radom, zna se da su stradali vinogradi, vrtovi, njive s kukuruzom, tikvama.

– Vlada je prošli tjedan donijela odluku o pomoći jedinicama lokalne samouprave i građanima koji su stradali, što sad s ovim štetama? Evidentno je da ćemo imati nove štete pa će odluka biti dopunjena ili će se osigurati dodatna sredstva kako bi se pomoglo svima koji su stradali u ovoj nesreći, kaže državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Dugo u noć ispumpavali su se podrumi. U ovoj zgradi poplave nisu rijetkost, stanari gube živce pa su zbog tenzija vatrogasci zvali i policiju.

– Problem je što nikad nisu napravili poštenu odvodnju, već su se promijenili 3 4 načelnika i nitko ne rješava ono što sistemski treba riješiti. ističe predstavnik stanara iz Poznanovca Mladen Picak.

I u susjednoj kući poplavljen je podrum u kojem su poljoprivredni strojevi i automobil te skladište robe poljoprivrednog gospodarstva.

– Kosilice, flakserice, rotacione pile, skladište glistena, a to je ekološko gnojivo koje se mora sušiti tri godine. U jednoj garaži je auto još nismo ni ušli unutra. Vama se to često događa? Četvrti puta, kaže Blanka Ban.

Nakon procjene, općina ima pravo tražiti proglašenje elementarne nepogode u slučaju da šteta premašuje 20 posto izvornog proračuna., javlja HRT