Amerikanci potiho nagovaraju kompanije da uvoze rusko gnojivo: ‘Ma, pustite sankcije, moramo suzbiti inflaciju!‘

Amerikanci potiho nagovaraju kompanije da uvoze rusko gnojivo: ‘Ma, pustite sankcije, moramo suzbiti inflaciju!‘

Ukupne isporuke ruskih žitarica smanjene su za samo 14%, no u Ukrajini je zato zaglavljeno više od 25 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda

Američka vlada potiho ohrabruje poljoprivredne i brodarske kompanije da kupuju i prevoze više ruskog gnojiva, tvrde izvori upoznati sa situacijom, dok je zbog straha od sankcija došlo do snažnog pada zaliha, a što je posljedično dovelo do divljanja cijena hrane., piše jutarnji list

Vladini napori dio su kompleksnih i teških pregovora, koji uključuju i Ujedinjene narode, a kojima se želi povećati isporuka gnojiva, žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Ukrajine, a što je poremetila invazija Vladimira Putina na svog južnog susjeda.

Američki i europski dužnosnici optužili su Kremlj da koristi hranu kao oružje, sprječavajući Ukrajinu da ju izvozi. Rusija to poriče, iako je napala ključne luke, a za prekide isporuke okrivila je sankcije koje su im nametnuli SAD i saveznici zbog invazije.

EU i SAD uvele su iznimke u svoja ograničenja poslovanja s Rusijom, kako bi dopustili trgovinu gnojivima, čiji je Moskva ključni svjetski dobavljač. No, mnogi vlasnici brodova, banke i osiguravatelji izbjegavali su takvu trgovinu iz straha da bi nehotice mogli prekršiti pravila. Ruski izvoz gnojiva ove je godine pao za 24%, a američki dužnosnici, iznenađeni ovim velikim oprezom, nalaze se u naizgled paradoksalnoj situaciji, tražeći načine kako da ih potaknu na veći uvoz, piše Bloomberg.

Ovaj američki pritisak dodatno naglašava izazov s kojim se Washington i njegovi saveznici suočavaju dok nastoje povećati pritisak na Putina, ali i ograničiti kolateralnu štetu globalnoj ekonomiji koja uvelike ovisi o zalihama robe iz Rusije – od prirodnog plina i nafte do gnojiva i sjemena. Cijene svih proizvoda dodatno su porasle od početka rata u veljači, što Putin redovito ističe u svojim javnim naporima da potkopa podršku zapadnim sankcijama.

Washington je ranije ovog mjeseca u Moskvu poslao svog predstavnika na razgovore o pitanjima opskrbe, a koji su se odvijali pod vodstvom UN-a, tvrde izvori upoznati sa situacijom. Neadekvatne isporuke gnojiva ove godine također bi mogle utjecati na usjeve iduće godine.

Kremlj je pozvao SAD da njihovim kupcima i otpremnicima gnojiva i žitarica da jamstva da ne podliježu sankcijama, sugerirajući da je to prvi uvjet da se odblokiraju isporuke ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.