Zbog ljudskog faktora događaju se gotovo sve nesreće na pružnim prijelazima…

Zbog ljudskog faktora događaju se gotovo sve nesreće na pružnim prijelazima…

foto: Nathalie Hirshman/demosmedia/ilustracija

Međunarodni je dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima.

Obilježava se već 14 godina diljem svijeta kako bi se podignula razina svjesnosti o opasnostima pri prelaženju željezničke pruge.

Sa željezničkog stajalištu Trnava u Zagrebu, gdje je jedan pješak izgubio život u naletu vlaka, javila se reporterka HTV-a  Marisabel Majić sa svojim gostom, članom Uprave HŽ infrastrukture Subhi Tawfiq.

Prijelazi su opasni prvenstveno zbog neopreznosti onih koji prelaze željezničke pruge, a zato se i održava akcija “Vlak je uvijek brži”.

–  Radimo na edukaciji, prvenciji te kako poštivati prometne znakove, prometnu signalizaciju i kako ispravno prelaziti. Htio bi ovim putem izraziti sućut mladića koji je ovdje jučer smrtno stradao, istražne radnje su još u tijeku. Što se tiče statistike nesreća, u 98,5% slučajeva dolazi zbog nepažnje vozača, biciklista i pješaka zbog nepoštivanja prometne signalizacije, ističe Tawfiq. 

Dodaje da je potrebno što više edukacije i prevencije, a kako bi smanjili stradavanje i ljudske živote koji su od neprocjenjive važnosti za nas., javlja HRT