Predsjednik BUZ-a: Novi model obiteljske mirovine je samo još jedna prevara više za umirovljenika!?

Predsjednik BUZ-a: Novi model obiteljske mirovine je samo još jedna prevara više za umirovljenika!?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je zakonske izmjene u vezi s novim modelom obiteljske mirovine i povećanja najnižih mirovina. Uz Plenkovića su bili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

Za komentar ovih zakonskih izmjena zamolili smo predsjednika BUZ-a Milivoja Špiku;

Pompozno najavljena mogućnost da će živući partner uz svoju punu mirovinu moći nastaviti dobivati i do 50% mirovine umrlog partnera se već samim predstavljanjem novog modela obiteljskih mirovina rasprsnula kao mjehur od sapunice.

BUZ je od početka upozoravao da se radi o igri već uhodane ekipe „glumaca“ (SUH, MUH i HSU) slizane uz HDZ odnosno Plenkovića koja će po nalogu „šefa“ u nekom trenutku odglumiti veliku borbu za umirovljenike a onda na kraju te „epske borbe“ tobože na jedvite jade i u interesu umirovljenika pristati na neki „kompromis“. Ne možemo biti realni a ne kazati da ovo što se predlaže ipak jeste izvjesni korak naprijed u ostvarivanju prava umirovljenika, ali je toliko mali i sramotan u odnosu na najavljeno da se za isti može slobodno kazati da je samo još jedna prevara više u nizu sličnih i od istih aktera koji već godinama pod krinkom borbe za prava umirovljenika svakim danom samo stvaraju sve više siromašnih.

Mada su u istoj radnoj skupini koja je navodno izrađivala navedeni prijedlog bili svi akteri odnosno i predstavnici SUH-a, MUH-a i HSU-a, sada nakon predstavljanja novog modela SUH, vjerojatno u dogovoru sa ostalim akterima, odjednom glumi nezadovoljstvo najavljujući neki zahtjev za poboljšanje modela…. kao da to nisu mogli tražiti i dok su svi zajedno sjedili za istim stolom.

Tim velikim borcima za umirovljenike treba postaviti i jedno logično pitanje kod izrade dva ponuđena modela „A“ i „B“, a to je zašto nema i onog logičnog modela „C“ koji bi dopuštao mogućnost da živući partner može uzeti punu mirovinu umrlog uz istovremeno pravo i na dio svoje mirovine…… i zašto je ukupan zbir mirovina limitiran na samo 5.850,40 kuna a ne recimo do visine prosječne plaće. Ako znamo da su trenutno preko 90% korisnika ovih modela udovice onda postaje jasna i nakana predlagatelja koji očito ni u kom slučaju ne želi dozvoliti umirovljenicima nagli izlazak iz zone siromaštva… što bi npr. nepredloženi model „C“ omogućavao jer svi znamo da su iz mnogih razloga prosječne mirovine žena drastično manje od mirovina muškaraca.

Jasno je da Plenković sa svojim „pudlicama od predstavnika umirovljenika“ navedenim prijedlogom i dalje želi zadržati što više umirovljenika u zoni siromaštva jer ih samo takve sitnim darovima lako kupuje pred svake izbore. Sa druge pak strane netko bi slobodno mogao kazati kako stoji i ona ružna konstatacija koja kaže da ako se preko 1,2 milijuna birača – umirovljenika nije u stanju izboriti za svoja prava onda isti i ne zaslužuju ništa bolje od ovoga što im se događa. Ako i nakon svih dosadašnjih smicalica i očitih prevara umirovljenici i dalje više vjeruju HSU-u, SUH-u i MUH-u koji su ih „slagali, prevarili i prodali“ već po tko zna koji puta nego BUZ-u koji ih nikada nije izdao niti ikada pristao na bilo koji kompromis na njihovu štetu onda se kod umirovljenika očito radi o političkom mazohizmu

.Problem je u tome što svoj politički mazohizam umirovljenici već dugo plaćaju svojim siromaštvom. Tko zna, možda je ovo sada ipak znak da je došlo vrijeme za zaokret u ponašanju…., kazao je Špika