Otkrivena velika afera u Hanfi: 89 zaposlenih nezakonito trgovalo vrijednosnicama…

Otkrivena velika afera u Hanfi: 89 zaposlenih nezakonito trgovalo vrijednosnicama…

ISTRAŽIVANJE Index Istraga pokazalo je da je čak 89 zaposlenika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala

Riječ je o ogromnoj aferi državnog regulatora koji je zadužen za vrijednosne papire i financijska tržišta te određuje je li bilo nedozvoljenog trgovanja vrijednosnicama, sukoba interesa, trgovanja povlaštenim informacijama ili općenito kršenja Zakona o tržištu kapitala. 

Nisu prijavljivali da ih ne bi ispitivali za sukob interesa

Naime, prema Zakonu, jasno je definirano da zaposlenici Hanfe moraju prijaviti trgovanje vrijednosnim papirima te nikako ne smiju trgovati vrijednosnim papirima tvrtki koje nadziru i povezanih tvrtki kako bi se isključio kazneni progon za sukob interesa i trgovanje povlaštenim informacijama.

Nakon što zaposlenik prijavi transakciju, Upravno vijeće Hanfe mora za svaku pojedinačnu transakciju utvrditi radi li se o sukobu interesa.

Koliko je bilo sukoba interesa ne znamo i ne možemo znati jer su zaposlenici Hanfe u pravilu prijavljivali tek svaku drugu transakciju. Naglasimo kako zaposlenike od neprijavljivanja transakcije nije sprečavala ni činjenica da se to smatra teškom povredom koja završava otkazom.

I ne samo to.

Nedopuštena, odnosno neprijavljena transakcija zaposlenika Hanfe zbog sumnje u povlašteno trgovanje postaje predmet interesa DORH-a jer se radi o državnom regulatoru i nadzornom tijelu za vrijednosne papire.

83 djelatnika Hanfe nije prijavilo 711 transakcija vrijednosnim papirima 

Otkrili smo tako da su zaposlenici prijavili 953 transakcije vrijednosnim papirima, te da nisu prijavili najmanje 711 transakcija. Nedozvoljeno je trgovalo ukupno 89 zaposlenika Hanfe, a od tog broja, njih 53 i dalje su zaposlenici tog regulatora. 

Prema posljednjim podacima, u Hanfi je zaposleno malo manje od 180 zaposlenika pa ispada da je gotovo svaki treći zaposlenik prekršio zakon. Od onih koji su kršili zakon, sedmero zaposlenika nalazi se na odgovornim, visokim pozicijama u Hanfi, dok ih je petero trgovalo vrijednosnim papirima koji su subjekt nadzora Hanfe, što nikako nisu smjeli.

Više pročitajte OVDJE