Milanović o SAD-ovim sankcijama predsjedniku F BiH Čavari: Bahato teroriziranje predstavnika hrvatskog naroda

Milanović o SAD-ovim sankcijama predsjedniku F BiH Čavari: Bahato teroriziranje predstavnika hrvatskog naroda

Predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavaru ministarstvo financija SAD-a uvelo je sankcije. Dodan je na listu sankcioniranih osoba zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i promoviranja vlastitih interesa, obrazložila je američka strana.

Uvođenje sankcija Čavaru za RTL je komentirao predsjednik Zoran Milanović.

”Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH i zato mu Republika Hrvatska mora pružiti svu potrebnu zaštitu. A obrazloženje sankcija, uz tvrdnje da Čavara podriva Daytonski sporazum, politički je nepismeno i baš cinično jer u podrivanju slova i duha Daytonskog sporazuma svoje prste je imala i još ima i američka diplomacija skupa s visokim predstavnicima za BiH”, kazao je za RTL Milanović.

”Ako tko brani Daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese, koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti, onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih”, dodao je hrvatski predsjednik.

Nije sankcioniran samo Čavara, već i ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.