Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije: Za očekivati je da će cijene nafte opet rasti…

Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije: Za očekivati je da će cijene nafte opet rasti…

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković okupio je koalicijske partnere na redovitom tjednom sastanku vladajuće većine u Banskim dvorima.

Vladajuća koalicija održala je redoviti tjedni sastanak u Banskim dvorima. Nakon sastanka izjavu za medije dao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić.

Osvrnuvši se na Vladine mjere po pitanju cijena nafte, Bačić je istaknuo kako se vodi računa o dostatnosti naftnih derivata u Hrvatskoj.

“Ove dvije odluke kojima se spušta visina trošarina, kada su u pitanju benzin, dizel i plavi dizel, cijena bi bila značajno niža od one cijene na hrvatskom tržištu da Vlada nije reagirala mjerama. Odlukom neće doći u pitanju opskrba naftnim derivatima. Premijer i ministar gospodarstva kazali su kako je opskrba naftnim derivatima stabilna”, izvijestio je Bačić.

Na pitanje o tome je li bilo govora o još nekim mjerama po pitanju smanjenja cijene nafte, Bačić je poručio kako su i premijer i ministar gospodarstva

“Činjenica da je situacija oko rata u Ukrajini problem koji sve to usložnjava. Za očekivati je da bi moglo doći do daljnjeg rasta cijena nafte, pa i na mediteranu”, rekao je Bačić.

Dodao je kako su na sastanku razgovarali i o mogućim dodatnim mjerama, ali i da “Vlada u arsenalu ima te mjere kojima može raspolagati”.

Na pitanje o tome je li Vlada spremna primiti prijedloge oporbe vezano za rast cijena energenata, Bačić je rekao kako je Vlada već brojnim mjerama pomogla građanima u dugoročnom smislu. “To je bio jedan cjeloviti paket mjera”, podsjetio je Bačić.

Rekao je i kako je Plenković predstavio paket obiteljskih mirovina koji bi “trebao podići standard hrvatskih umirovljenika”. O tome će, kaže Bačić, više informacija biti prezentirano u četvrtak.

“Projekt je podržan od svih. Cilj je da se do ljetne stanke u Hrvatskom saboru raspravi prvo čitanje, najesen drugo i da već od nove godine startamo s tim projektom. Preko 250 000 umirovljenika će osjetiti značajno povećanje mirovine”, rekao je Bačić.

“Ne bih se složio da porez na dohodak u hrvatskoj ograničava rast stadnarda naših sugrađana”, rekao je Bačić. Dodao je kako zagovaramo povećanje plaća, minimalne plaće, mirovine, ali treba voditi računa da porezna reforma ne izazove puno više nevolje

“Ustavne promjene trebaju biti ograničene isključivo na poboljšanje zakonodavnog okvira. Svi oni koji dignu ruku će izraziti svoje želje”, komentirao je Bačić.

Grlić Radman: Zabrinuti smo za Bosnu i Hercegovinu

Izjavu za medije dao je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Osvrnuvši se na stanje u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je rekao kako je to vrlo složena stvar. “Zabrinuti smo za stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine. Daytonski sporazum, koji jamči jednakopravnost triju naroda, održiv je jedino ako se poštuje.

“Treba osigurati legitimnost predstavljanja konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini”, istaknuo je.

“Svi koraci koji idu u smjeru ispravljanja svih nepravdi koje su učinjene hrvatskom narodu, svi koraci koji se čine da se ta nepravda ispravi, Hrvatska podržava taj put”, istaknuo je Grlić Radman, prenosi dnevnik.hr.