U KBC-u Osijek: Obmanuli su ženu, kašnjenje menstruacije objašnjeno je kao posljedica covida; Pobačaj je obavila – u Nizozemskoj

U KBC-u Osijek: Obmanuli su ženu, kašnjenje menstruacije objašnjeno je kao posljedica covida; Pobačaj je obavila – u Nizozemskoj

Predstavnici organizacija civilnog društva okupljeni oko inicijative Dosta! danas od 12 sati na Trgu sv. Marka čitali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u povodu slučaja pacijentice kojoj je uskraćen pobačaj u KBC-u Osijek.

“Poštovani premijeru Plenkoviću, vrijeme je da i vi kažete dosta. Obraćamo vam se u ime svih žena kojima sustavno uskraćujete zdravstvenu skrb, koje su žrtve neprofesionalnog postupanja, obmana i manipulacija u javnim bolnicama zbog čega se ugrožava njihovo zdravlje pa i život”, pročitala je uvodno Branka Mrzić Jagatić iz Udruge Roda.

“KBC Osijek je obmanuo ženu i odbio napraviti pobačaj. Žene u Hrvatskoj, njihove obitelji, ali i šira i stručna javnost s pravom su zabrinuti zbog devastacije zdravstvenog sustava kojim upravljaju ministar zdravstva i ultrakonzervativni ginekolozi koji nanose štetu ugledu zdravstvenim radnicima i radnicama te ustanovama koji svoj posao obavljaju profesionalno i u skladu sa zakonom”, dodaje se.

Naime, pacijentica M. obratila se u KBC Osijek u veljači ove godine kako bi napravila kirurški pobačaj koji je navodno i napravljen, o čemu svjedoči otpusno pismo pacijentice, ističu iz inicijative. Tri tjedna nakon zahvata pacijentica je doznala da je i dalje trudna te se ponovno obratila istoj bolnici, gdje su joj tumačili da zbog navodne infekcije, za koju pacijentica tada prvi puta doznaje, pobačaj nije bio moguć, prenosi Večernji list.

Tom prilikom doznala je i da je navodno prošao rok u kojem je moguć pobačaj na zahtjev, iako to, kažu iz inicijative, nije bilo točno.

“Kašnjenje menstruacije objašnjeno je kao posljedica covida. Tjedni su prolazili pa tako i 12. tjedan od začeća kada je zakonski dozvoljen pobačaj u Hrvatskoj. U bolnici u Zagrebu više nije bilo moguće napraviti pobačaj pa smo je vodile u inozemstvo”, kazala je Sunčana Kursan iz mreže Hrabre sestre.

Nakon što joj je odbijena zakonom zajamčena zdravstvena zaštita, pacijentica je o svom trošku otišla na zahvat u Nizozemsku.