Plenković o uvođenju eura: Svi moraju pratiti da nema lovaca u mutnom

Plenković o uvođenju eura: Svi moraju pratiti da nema lovaca u mutnom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio izvršnog potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisa Dombrovskisa u Banskim dvorima. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Nakon sastanka obratili su se javnosti.

Ulazimo u klub 19 članica Unije, s Hrvatskom 20, onih koje imaju najsnažnije gospodarstvo, koje svojim građanima nude najpovoljnije kredite…, rekao je Plenković nakon sastanka s povjerenikom Europske komisije.

“Mislimo da je ovo veliko postignuće, koje zahtijeva logističke i tehničke pripreme, svih aktera, institucija, bankarskog sustava, svih poslovnih subjekata, građana. Konačni tečaj će se utvrditi u srpnju, a od 5. rujna će se objavljivati dvostruke cijene, u kunama i eurima”, rekao je Plenković.

Pozvao je i građane da prate cijene.

“Isto tako od 1. siječnja očekujemo uvođenje eura, pa tranzicijsko razdoblje, pa od 15 siječnja korištenje samo eura. Nadam se da će ministar i mediji pratiti stanje s eurom da ne dođe do povećanja cijene”, rekao je Plenković.

“Nije točno da nemamo instrumente, Ministarstvo gospodarstva će pratiti cijene. Zamislimo na trenutak da nije bilo brutalne ruske agresije i covida, brojevi bi i lani možda već bili takvi. Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni poštenim prelaskom na euro. Svi moraju pratiti da nema lovaca u mutnom i treba ih javno prozvati. Oni koji bi to htjeli trebali bi biti javno obilježeni. Imat ćemo jasan stav prema svakome tko želi profitirati”, rekao je Plenković.

“Ovo nije samo važan trenutak za Hrvatsku, nego i za cijelu Europsku uniju”, rekao je Dombrovskis, piše N1.