Alkotest u Hrvatskim šumama: Najmanji trag alkohola u krvi bit će teški prekršaj…

Alkotest u Hrvatskim šumama: Najmanji trag alkohola u krvi bit će teški prekršaj…

Hrvatske šume će ovih dana u Direkciji Zagreb koja se nalazi u Ulici kneza Branimira provoditi alkotestiranje svojih djelatnika

U internoj poruci, koju su dobili svi zaposlenici zagrebačke Direkcije Hrvatskih šuma, stoji da su se nenajavljenom alkotestiranju dužni odazvati svi djelatnici Direkcije Zagreb, doznaje Nacional od izvora iz ove državne tvrtke. U poruci stoji i da je Zakonom o zaštiti na radu propisano da radnik u vrijeme rada ne smije biti pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti niti ih smije unositi na radno mjesto.

Nacional je od Hrvatskih šuma pokušao doznati razloge ovog iznenadnog alkotestiranja djelatnika u Zagrebu. Od Hrvatskih šuma nisu dobili odgovor pa tako ostaje nepoznanica koliko će alkotestiranje stajati Hrvatske šume, tko će ga provesti te koje su sankcije predviđene za one koji ‘‘padnu’’ na alkotestu. Naime, u poruci Hrvatskih šuma stoji da su predviđene sankcije za svakog radnika koji “napuše” više od 0,0 g/kg, odnosno 0,0 mg/l ispuhnutog zraka. Drugim riječima, svaki radnik Direkcije Zagreb Hrvatskih šuma koji ima i najmanju koncentraciju alkohola u krvi snosit će sankcije.

Navodi se da će se smatrati da su ti radnici pod utjecajem alkohola, što se smatra teškom povredom radnih dužnosti, a kazne za takve povrede su određene pravilnikom Hrvatskih šuma. Ne zna se koje su točno kazne predviđene u njihovu pravilniku i znači li pad na alkotestu i automatski otkaz s radnog mjesta. Ono što se zna jest da će prilikom alkotestiranja obavezno biti prisutan rukovoditelj ili osoba koju on odredi kao zamjenika.