Plenković: ‘Sankcije Rusiji su pitanje morala. Ja sam na pravoj strani povijesti, neka se javnost zapita je li i Milanović’

Plenković: ‘Sankcije Rusiji su pitanje morala. Ja sam na pravoj strani povijesti, neka se javnost zapita je li i Milanović’

Nakon dvodnevnog izvanrednog sastanka čelnika EU-a, premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je komentirao uvođenje embarga na rusku naftu. Istaknuo je kako je detaljno izvijestio o kapacitetima jadranskog naftovoda.

“Bez ikakvih dodatnih modernizacija može prevoziti 11,4 milijuna tona nafte. S povoljnim investiranjem taj kapacitet se može dignuti do 15 milijuna tona na godišnjoj razini. Što znači da bi omogućili opskrbu naftom i rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj u dovoljnim količinama”, kazao je Plenković i dodao: “To je prigoda za JANAF da se pozicionira u pregovorima i na taj način tarifama osigura dodatne prihode i stratešku ulogu.”

Plenković je rekao da je “stvari stavio na stol onakve kakve jesu” te je naglasio kako novi paket sankcije nije zamišljen da iznimke traju neograničeno. Na pitanje hoće li se ulagati u kapacitete, odgovorio je: “Što se tiče LNG-a da… Postoje planovi da se uloži u nadogradnju postojećeg broda i s odgovarajućom investicijom u kratkom roku bi mogli povećati kapacitete. S ugradnjom još jednog dijela postrojenja možemo doći na čak 6,1 milijardu kubika plina. Bez problema bi mogli osigurati opskrbu ne samo za Hrvatsku nego i za Sloveniju, BiH i druge zemlje.”

‘Realno sam pojasnio’

“Hrvatska ovaj trenutak koristi ne samo za zaštitu vlastitih interesa nego i preuzimanje važne regionalne energetske uloge”, poručio je Plenković dodavši kako će se ulagati i u plinovode i naftovode.

Osvrnuo se na navode europskih diplomatskih izvora da je zbog Hrvatske Viktor Orban podržao europske sankcije. “Zdravorazumska je logika da kada imate JANAF da tu informaciju, što zna i Mađarska, da o tome osvijestite i druge. Realno sam pojasnio postojeće kapacitete, mala i veća ulaganja. Cijelo objašnjenje situacije s naše strane je dovelo do ovoga do čega smo došli”, kazao je.

‘Ja sam na pravoj stani povijesti’

Plenković je komentirao i današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića da europske sankcije ne funkcioniraju te da cijenu plaćaju građani EU-a. “Nije točno. Rusija svojim energentima financira agresiju na Ukrajinu… Uništeni su gradovi, a svakog dana gine veliki broj ukrajinskih vojnika i civila. Sve se to događa zato što netko ima novaca za rat. Taj novac dolazi od energenata”, kazao je i nastavio:

“Pitanje sankcija prema Rusiji je moralno pitanje. Trenutno svaka država, a naročito oni koji su izabrani, moraju znati da su njihovi odabiri i moralni. Treba biti na pravoj strani povijesti i pravoj strani prava. Vlada to je. Ja to jesam. Je li gospodin kojeg ste spomenuli, to neka se zapita hrvatska javnost. Vodimo politiku u interesu Hrvatske i pravde. Ne vodimo politiku koja bi trebala ići na ruku Rusiju. Mi to ne vodimo, a ako on vodi neka objašnjava građanima. To je velika šteta i sramota za Hrvatsku.”, prenosi TELEGRAM