Prosvjed Udruge Franak: Vlada, lopovi, Plenković licemjer…

Prosvjed Udruge Franak: Vlada, lopovi, Plenković licemjer…

Udruga Franak danas od 11 sati organizira prosvjed na zagrebačkom Zrinjevcu jer, kako između ostalog navode, četiri godine nakon pravomoćnosti kolektivne presude u slučaju Franak još uvijek na najvišem sudu nije odgovoreno na pitanje ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom CHF.

U Franku ističu i da šest godina nakon konverzije CHF kredita u EURO kredite još uvijek nije odgovoreno na pitanje imaju li potrošači s konvertiranim kreditima, njih 55.000, pravo na puno obeštećenje, odnosno imaju li jednaka prava kao ostalih 70.000 potrošača s otplaćenim CHF kreditima.

Također kažu da četiri godine nakon pravomoćnosti kolektivne presude Hrvatska narodna banka i Vlada Republike Hrvatske ne čine ništa kako bi pomogle potrošačima da lakše dobiju svoja obeštećenja, čime se, kažu, država Hrvatska svrstala na stranu banaka, umjesto na stranu opljačkanih građana.

Kao razlog za prosvjed navode i da je Sud EU sudio dvostrukim mjerilima u slučaju Herman, kada je odlučio proglasiti svoju nenadležnost, za razliku od slučaja Milivojević, a i u jednom i u drugom slučaju radilo se o ugovorima ugovorenim prije pristupanja Hrvatske u Uniju, prenosi HRT.