Prosvjed željezničara “za spas radnih mjesta i tvrtke za gradnju pruga”

Prosvjed željezničara “za spas radnih mjesta i tvrtke za gradnju pruga”

U organizaciji Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ) u Zagrebu se održava prosvjed vezan uz izdvajanje izdvajanje Pružnih građevina iz HŽ Infrastrukture u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Sindikati upozoravaju da tvrtka s 1400 radnika dobavljačima duguje oko 50 milijuna kuna pa joj prijenosom u CERP prijete blokade.

SHŽ pritom proziva direktora HŽ Infrastrukture Ivana Kršića jer se pripreme ne obavljaju prema planu.

“Iznos planiran za održavanje pruga u razdoblju od četiri godine smanjen je s milijardu kuna na 460 milijuna kuna, zbog čega će nastaviti propadati pruga, a propast će i Pružne građevine”, poručuju iz Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ).

Tvrde da Pružne građevine neće moći plaćati najam za korištenje nekretnina koje pripadaju HŽ-u, kao što neće moći financirati ni restrukturiranje i zbrinjavanje radnika.

Iz sindikata također ističu da su Pružne građevine jedina domaća tvrtka sposobna za gradnju i obnovu željezničkih pruga te zahtijevaju: podmirenje svih dugova Pružnih građevina prema dobavljačima, da HŽ infrastruktura preuzme dio poreznog duga PG-a, da se nekretnine HŽ-a koje koriste Pružne građevine unesu u vlasništvo PG-a te da se nakon izdvajanja u CERP Vlada obveže da će izdati kreditno jamstvo za obnovu mehanizacije PG-a, piše N1.