Izvanredna tiskovna policije: Navijača je bilo par stotina.Bacali su rakete na benzinsku.Tri policajca su pucala u zrak, jedan u beton..

Izvanredna tiskovna policije: Navijača je bilo par stotina.Bacali su rakete na benzinsku.Tri policajca su pucala u zrak, jedan u beton..

U sukobu je policija upotrijebila vatreno oružje, ima ranjenih i ozlijeđenih

Policijska uprava zagrebačka održava u 14 sati izvanrednu za medije povodom velikog sukoba s navijačima Torcide u subotu nakon utakmice Dinama i Hajduka na autocesti kod Jastrebarskog., prenosi RTL

Policija je izvijestila kako su se, tijekom organizirane preprate oko 1600 navijača Hajduka, oni samoinicijativno zaustavili na autocesti A1 kod odmorišta Desinec i tako blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca. Potom je, oglušivši se na upozorenja i naredbe policije, nekoliko stotina njih napalo policajce koji su bili prisiljeni upotrijebiti vatreno oružje. Dvojica napadača su, navode u PUZ-u, ranjena, a ozlijeđeno je i 10-ak policajaca.

Na početku je rečeno kako je to bila utakmica visokog rizika te kako su sve mjere koje su bile poduzete bile u skladu s onima kakve se inače poduzimaju.

“Organizator utakmice je prije četiri dana uputio navijačima Hajduka uputu koja je procedura ulaska s transparentima na stadion. Navijači Hajduka su se oglušili da to treba napraviti nekoliko sati ranije, ali policija je tu u ulozi asistenta i ne donosi odluke. Policija ne snosi odluke je li transparent moglo unositi”, kazao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić.

Kada je kolona došla nasuprot postaje Desinec, zaustavili su sva ti kolna traka i naglo istrčali napavši policijske službenike.

“Kolege su bile desetorostruko nadjačane, naših kolega je bilo 16, a napadača nekoliko stotina. Napadali su ih bocama, kamenjem, palicama, stolovima, aparatima za gašenje požara. Policijski službenici su prvo izdali zapovjedi da se prestane s takvim ponašanjem, onda su upotrijebili palice pa su u jednom trenutku ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja da se prestane s napadom. Napadači su se povukli i to je dalo vremena snagama policije koje su bile odsječene da dođu na mjesto”, rekao je Barić. Dodao je da je veliki broj napadača uključen u sukob, ali i policajaca koji su postupali.

“Imamo natpise da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao”, rekao je Barić.

“Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, bengalkama i raketama, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača”, dodao je.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke, Marko Rašić istaknuo je kako u Zgrebu nije bilo niti jednog incidenta niti je što ukazivalo na veliki incident za autocesti.

“Imali smo privedenu 21 osobu, od čega je 20 domaćih, a jedan gostujući navijač. Osam osoba je dovedeno na prekršajni sud, a pušteni su nakon obrade i prekršajnih naloga”, rekao je Rašić te rekao da navijači Torcide nisu htjeli postupiti prema pravilniku.

“261 vozna jedinca je krenula u pravcu Splita, a bez incidenta su izašli iz Zagreba. Dolaskom do odmarališta kolona se namjerno zaustavila i zauzela sve tri trake kako bi blokirali naše policijske službenike. Potom su izašli iz vozila u masovnoj broju te krenuli u paljenje bengalki i bacali ih na policiju. Namjerno su bacali rakete u pravcu njih te koristili sva sredstva koja su pogodna za nanošenje ozljeda. Dio policajaca specijalne jedinice bili su okruženi i bili su prisiljeni zabarikadirati se u vozilo. Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu”, rekao je Rašić.

Tri policijska službenika su potom bila prisiljena upotrijebiti vatreno oružje – jedan je ispalio četiri, drugi osam, a treći 8 hitaca u zrak i 11 u betonsku površinu, naveo je.

“Pretpostavljamo da je na taj način došlo do ozljeđivanja navijača, od odbijanja metaka od beton. Jedan je dobio u potkoljenicu, a drugi u predio rebara”, rekao je Rašić

Sve skupa je ozlijeđeno 35 osoba – 15 navijača i 20 policijskih službenika, no očekuje se da će ta brojka još narasti jer se javljaju liječnicima navijači po dolasku kućama. Jedan se javio danas u splitsku bolnicu da ima propucano stopalo.

Očevid je završio, pronađeno je 100 i nešto predmeta. Privedena su 43 navijača, i dalje se radi kriminalističko istraživanje – terete se za izazivanje nereda (od 6 mjeseci do 3 godine zatvora). Jedna osoba privedena je maloljetnik, 11 su stariji maloljetnici dok su ostali punoljetni.