Nastavlja se evakuacija iz Azovstalja; Ruske snage napadaju duž cijele bojišnice na istoku Ukrajine

Nastavlja se evakuacija iz Azovstalja; Ruske snage napadaju duž cijele bojišnice na istoku Ukrajine

Ruske snage i dalje napadaju duž cijele fronte na istoku Ukrajine. Iz čeličane Azovstalj u gradu Mariupolju, nad kojim su kontrolu preuzeli Rusi, do sada je izašlo oko tisuću ukrajinskih boraca, koje su Rusi, pretpostavlja se, odveli na teritorije pod svojom kontrolom. Za sada se ne zna kakva će biti njihova sudbina. No u podzemlju čeličane još ih se nalazi nepoznat broj, koji ukrajinske vlasti i dalje ne žele otkriti. Istodobno, rusko ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Vrhovnog suda da bojnu Azov proglasi terorističkom organizacijom. Javlja HRTV

Njemačka ministrica: Rusija koristi glad kao oružje u ratu

08:59

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock optužila je u srijedu Rusiju da blokiranjem izvoza žitarica iz Ukrajine koristi glad i osiromašivanje kao ratno oružje.

Bush nazvao invaziju na Irak neopravdanom pa se ispravio: Mislio sam na Ukrajinu

08:19

Bivši američki predsjednik George W. Bush nazvao je invaziju na Irak brutalnom i neopravdanom, a potom se ispravio rekavši da je ustvari mislio na rusku invaziju na Ukrajinu.

Zelenski o Rusiji: Neiskusni ročnici bačeni su u bitku kao topovsko meso

08:17

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju bila katastrofalna pogreška.

Javljajući se iz Kijeva tijekom svog noćnog televizijskog obraćanja, Zelenski je rekao da se invazija pokazala kao apsolutni neuspjeh i ustvrdio da su moskovske snage ostale bez projektila kojima bi mogle napasti njegove postrojbe.

– Svi su već vidjeli kako Rusija djeluje u ratu. Neiskusni ročnici bačeni su u bitku kao topovsko meso. Razbojnici su u stranoj zemlji prvi put vidjeli normalne kućanske uređaje, rekao je Zelenski. 

Zelenski je ponovno prozvao ruske čelnike koji su rekli da se boje priznati “da su napravljene katastrofalne pogreške na najvišoj vojnoj i državnoj razini” tijekom sukoba.

I dalje evakuacije iz Azovstalja

07:32

U srijedu navečer evakuirano je još ukrajinskih boraca iz Azovstalja. Nekoliko autobusa u pratnji ruske vojske napustilo je područje čeličane.

Nije jasno koliko je boraca još u čeličani.

Nastavlja se nesmiljeni informacijski rat

07:30

Nastavlja se nesmiljeni informacijski rat. Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku na kojoj se vidi kako se ukrajinskim borcima iz čeličane Azovstalj pruža medicinska pomoć. Rusi tvrde da se dosad predalo 959 najžilavijih mariupoljskih boraca, uključujući 80 ranjenih.

Kyiv Independent: Hrvatska će blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO

07:26

Jedan od glavnih ukrajinskih medija, Kyiv Independent, na Twitteru piše da će Hrvatska blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO.

– Hrvatska će blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da će naložiti stalnom predstavniku zemlje pri NATO-u da glasuje protiv tog poteza, navodi Kyiv Independent.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA