Zekanović prozvao Troskota zbog propadanja referenduma o Istanbulskoj: Kada ga je Markić ostavila na cjedilu, angažirao ga je Most…

Zekanović prozvao Troskota zbog propadanja referenduma o Istanbulskoj: Kada ga je Markić ostavila na cjedilu, angažirao ga je Most…

Saborski zastupnik Suverenista Hrvoje Zekanović govorio je u srijedu Saboru o Ustavnom sudu i Mostovom referendumskom pitanju koje je Ustavni sud odbio.

Započeo je Zekanović svojih pet minuta pričanjem o Ustavnom sudu. 

“Ustavni sud mora postojati, to je tako u većini demokratskih zemalja. Je li Ustavni sud radi ono što mi uvijek želimo? Ja ću reći ne. Pa čak ću reći jednu stvar koja mene najviše smeta od zadnjih njegovih odluka, a to je bilo ono famozno mišljenje vezano uz zaštitu života gdje je Ustavni sud tek s jednim izdvojenim mišljenjem stavio u jednakopravni položaj i zaštitu života i famozno pravo na privatnost, što je, bar što se mene tiče, van svake pameti. Nepravedno, naopako, čak ću reći i zlo. Međutim, budući da su to odluke Ustavnog suda, to se u Saboru ne komentira. S moje strane i moje perspektive, to je jedna od najspornijih odluka ako ne i najspornija odluka Ustavnog suda ikada”.

Potom se osvrnuo na referendume.

“Referendum je izjašnjavanje građana o nekoj točki i smatram da je to, ta neposredna demokracija, iznimno vrijedna. Mnogo puta sam istaknuo da sam ja osobno stasao kroz referendume, kroz aktivizam i u političara. Potpisivao sam deklaracije za more i kopno i bio sam za ustavnu zaštitu braka na što sam iznimno ponosan. naš je došao jedan referendum u kojem sam također sudjelovao kao jedan od organizatora a to je Istanbulska konvencija. To je sada palo u drugi plan i volio bi da se o tome malo više priča, onako na akademski način”.

Osvrnuo se i na građansku inicijativu “Odlučujmo zajedno”.

“Pripremili smo se da idemo skupljati potpise za referendum o Istanbulskoj i onda se u jednom trenutku dogodi da jedna skupina, tada još uvijek nedefinirana, uskoči u isti termin potpisivanja i prikupljanja potpisa za taj referendum istovremeno kada i naš referendum. Kasnije su se nazvali “Narod odlučuje”. Tvrdim da nitko od te ekipe ne zna ponoviti pitanja za koje su skupljali potpise. Jedini smisao tog referenduma je bio da propadne referendum protiv Istanbulske. I uspjeli su u tome. Niti jedan ni drugi referendum nije uspio, odnosno referendum “Narod odlučuje” je uspio jer mu je cilj bio rušenje referenduma protiv Istanbulske konvencije. Napomenut ću da je glavna osoba “Narod odlučuje” bio naš kolega Zvonimir Troskot. Također ću napomenuti da u to vrijeme Most, čiji je danas Troskot član, nisu smjeli izgovoriti ni ime Istanbulska, a nakon par tjedana kada su vidjeli da ova stvar oko “Narod odlučuje” ide dobro, tu su skočili i danas vidimo angažirali napuštenog Troskota kojeg je Željka Markić ostavila na cjedilu”.

Osvrnuo se i na period kada su Suverenisti pokrenuli referendumsko pitanje “Zaštitimo hrvatsku kunu” i pitali za pomoć Most koji ih je odbio jer su pokretali referendum protiv “stožerokracije”.

“Oni danas samo da znate spominju taj referendum iako su rekli ma ne, nećemo mi tu, više nam je glasova kod necjepiša. Dakle, jedino se Sjeverna Koreja danas slaže s njihovim stavom. Odgovorno tvrdim da su obilazili Hrvatsku za nama i odgovarali volontere samo da referendum za zaštitu kune ne bi uspio kako bi sutra imali što više volontera za svoj referendum. I uspjeli su! Nismo uspjeli skupiti dovoljno potpisa za zaštitu kune a oni su uspjeli sve te volontere prikupiti sebi i misle da su prikupili glasove. Dakle, ono što želim da Hrvatska javnost zna je da nije njima bila želja da se ukine nekakva “stožerokracija” jer svakako nemaju pojma za što su prikupljali potpise nego im je želja bila prikupiti političke poene odnosno glasove”., prenosi direktno.hr