Milanović o odluci NATO saveza: “Ratificiramo li ulazak Švedske i Finske u NATO bez ispaljenog krika, mi smo prodali obiteljsko srebro”

Milanović o odluci NATO saveza: “Ratificiramo li ulazak Švedske i Finske u NATO bez ispaljenog krika, mi smo prodali obiteljsko srebro”

Predsjednik Zoran Milanović održava zvanrednu konferenciju za medije. Tema je ulazak Švedske i Finske u NATO.


U tijeku je konferencija za medije predsjednika Zorana Milanovića. 

Predsjednik je komentirao ulazak Švedske i Finske u NATO savez, a ranije je poručio da i dalje ostaje pri svom stajalištu o uvjetovanju pristupa Finske i Švedske NATO-u reformom izbornog zakona u BiH. 

“Sastalo se Sjevernoatlantsko vijeće, ali nisu ništa odlučili jer je Turska protiv. Zato danas NATO nije donio nikakvu odluku. Onima koji to ne žele vidjeti, da vide kako se ponašaju države koji brinu o svojim interesima”, rekao je Milanović. 

“Jel itko razgovarao s Turskom, jel se švedska premijerka javila turskom predsjedniku? Očito nije, jer su u groznim odnosima i onda pet minuta do 12 Turci kažu, ne, ne ne gledamo pozitivno…

Ne znam što će se iz toga izroditi, jel uopće moguće da Švedska zadovolji uvjete Turske. Pristane li Švedska na uvjete Turske, to više neće biti ista država. Turska sigurno neće ustati od stola bez da nešto dobije”, kazao je MIlanović. 

“Kako se ponaša Hrvatska ? Turska traži od Švedske i Finske stvari koje njoj odgovaraju, tu je i komplicirani odnos prema Rusiji…, sve je to jedan kompleks izvan koji mi kao Hrvatska živimo. Rat u Ukrajini se događa, mi imamo svoje probleme, uništavanje Ustavnog suda…”, kazao je MIlanović.

“Ovo i nije dobro što se događa, a opet je dobro da onima koji ne vide što rade Plenković konačno shvate kako se države trebaju ponašati, poručio je. 

“Hrvate se u BiH izravno sustavno već godinama uništava. U tome pomažu Plenković i njegovi… Kad predlažem da se nađemo i da u skladu s hrvatskim ustavom onda deset dana nema odgovora. Ništa. Muk. Gdje se možemo dogovoriti? Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Što mi preostaje nego da napišem instrukciju hrvatskom ambasadoru, da ga dovodim u neugodnu situaciju. I napisat ću mu instrukciju.”

“I do zadnjeg trenutka ću govoriti da je zadnja odluka na Saboru koji može i ne mora dići ruku protiv pristupa i to ne bi bio čin protiv Finske i Švedske već čin za Hrvatsku.  Ratificiramo li to bez ispaljenog krika, mi smo prodali obiteljsko srebro, koji nam se događa na Uni, 50, 60 kilometara od Zagreba, izjavio je Milanović. 

Ponovo je opleo po Plenkoviću. Očekujem da kaže: “Ja se ne pokušavam ugraditi na mjesto predsjednika Europskog Vijeća, to nek kaže…..onda ću se još više pitati što stoji na puti i zašto ne? Zašto lažeš ljude u BiH da se boriš za ljude?”. 

“Moskovski čovjek”

Predsjednika je premijer u utorak ponovno nazvao “moskovskim čovjekom na Pantovčaku”, rekavši kako su građani proteklih mjesec dana svjedoci njegova huškanja i pritiska na DORH protiv zastupnika Hrvoja Zekanovića, a sada “u istom tonu optužuje i ministra obrane Marija Banožića”.

“To je nedopušten pritisak na tijela progona, na DORH, koji ni na jedan niti drugi slučaj nije reagirao i zato sam digao telefon i nazvao Zlatu Hrvoj Šipek”, kazao je Plenković. Premijer je podsjetio kako je 2020. DORH odmah reagirao na njegovu izjavu da bi DORH treba pogledati i neke druge slučajeve, u drugim strankama.

“A ovdje mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku, proruski huška na zastupnika i ministra, to je nedopustivo“, ustvrdio je Plenković. Dodao je da u potpunosti poštuje neovisnost institucija, DORH-a i policije, ali da ne mogu postojati dvostruki ‘aršini’, dvostruka mjerila. Naglasio je pritom kako ne misli da je DORH pristran, ali da se na ovo moralo reagirati i staviti točku.

Milanovićeve izjave da je zvanje DORH-a za “izgon i progon” Plenković je pak nazvao “pričom za malu djecu”. Ponovio je da Milanović provodi hajku, huška i kontinuirano laže i difamira u hrvatskom političkom prostoru. Upitan za komentar predsjednikova poziva na ukidanje Ustavnog suda, Plenković je odgovorio kratko: “Briljantno!”., javlja dnevnik.hr