Ustavnopravna stručnjakinja prof. Sanja Barić: Odluka Ustavnog suda je zabrinjavajuća…

Ustavnopravna stručnjakinja prof. Sanja Barić: Odluka Ustavnog suda je zabrinjavajuća…

Nižu se reakcije na odluku Ustavnog suda da su pitanja referendumske inicijative MOST-a neustavna.

Odluku je prokomentirala i ustavno pravna stručnjakinja profesorica Sanja Barić na svom facebook profilu.

Objavu prenosimo u cijelosti ;

“Bilo je mnogo upita danas na temu današnjih referendumskih odluka Ustavnog suda RH. Prerano je detaljno komentirati, ali valja primijetiti da je priopćenje u dijelu koje navodi sukus obrazloženja odluke o neustavnosti referenduma o čl. 17 Ustava RH vrlo zabrinjavajuće.

Pričekajmo objavu cijele odluke i izdvojenih mišljenja, ali ovakva argumentacija apriorno i čak i u ovako skraćenom obliku djeluje površno, nedovoljno relevantno, miriše na gramatički pogrešno tumačenje, a konotacijama vrlo kratkovidno, zamislivo čak i opasno. Što sve nikako nije opravdanje za zazivanje ukidanja Ustavnog suda. Niti podrška ovako predloženim referendumskim pitanjima.

Izreka je sama po sebi prihvatljiva (za neupućene: izreka je dio odluke u kojem se kaže što je odlučeno; obrazloženje je dio koji kaže zašto je tako odlučeno), ali da, ako su to razlozi takve odluke, čini se da se pokazuju ozbiljne manjkavosti u poznavanju, promišljanju i primjeni ustavne interpretacije koje, nažalost, nisu teoretskog značaja, već otvaraju potencijalno opasne praktične posljedice.”, napisala je Barić