Štrajk saniteta: Odaziv 100%, uz 30% onih koji moraju raditi, pacijenti zabrinuti zbog situacije…

Štrajk saniteta: Odaziv 100%, uz 30% onih koji moraju raditi, pacijenti zabrinuti zbog situacije…

Štrajk vozača saniteta bila je tema emisije “U mreži Prvog” u kojoj su gostovali povjerenik Sindikata medicinske sestre/tehničari Vladimir Markuš, državni tajnik ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić i predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić

– Prvi dan štrajka protekao je sukladno očekivanjima. Imali smo 100% odaziv vozača i medicinskih sestara, ali po zakonu 30% djelatnika moralo je odraditi posao. Nismo mogli dobiti ljude koji žele raditi, svi su htjeli sudjelovati u tome štrajku. Morali smo to sami odlučiti i dogovoriti se između sebe. Odradili smo dijalizirane pacijente, onkološke, hematološke pacijente, te bolesnike koji moraju doći na zahvate koji su neodgodivi te još neke druge koji su isto tako od životne važnosti. Neki poslovi nisu odrađeni jer jedan dio vozača tehnički to nisu mogli odraditi, rekao je povjerenik Sindikata medicinske sestre/tehničari Vladimir Markuš.

Iz perspektive Ministarstva, imaju podatak da jedan pacijent u Novalji nije prevezen, ali na sreću nije se radilo o ugrozi, već o redovnoj kontroli, istaknuo je državni tajnik ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić, dodajući da su prijašnjih godina imali postupaka mirenja, a ovoga puta toga nije bilo.

– U Zavodima za hitnu medicinu štrajk nije dopušten, dopušten je u domovima zdravlja. Postoji popis poslova koji se moraju obavljati, to smo poslali na prijašnjem mirenju.

Dodaje da je štrajk legitimno pravo, da razumiju nezadovoljstvo te da bi htjeli to urediti.

– Stalno radimo na popravljanju situacije iz razdoblja 2012.-2015. 

A kako su u cijeloj priči osjećaju pacijenti?

– Pacijenti iskazuju veliku zabrinutost, telefon nam ne prestaje zvoniti, neki su uplašeni, neki i plaču. Znamo da nisu svi sposobni otići do bolnice ili uzeti taksi. Imamo veliki broj nepokretnih ljudi koji nemaju svoje obitelji i koji nemaju alternativu.