Milanović: Ako se sami ne pobrinemo za sebe, nitko nas neće čuvati…

Milanović: Ako se sami ne pobrinemo za sebe, nitko nas neće čuvati…

Predsjednik Republike sudjelovat će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda u prigodi Dana Grada i blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada. Nakon toga odlazi u Petrinju gdje je sudjelovao svečanom ispraćaju 37. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju KFOR-a u Republiku Kosovo. Nakon toga dao je izjavu za medije.

“Kad se veliki tuku, mali se odmiču od stola. Mala nacija kao što je naša je nacija koja mora gledati svoje interese i biti svjesna što želi i kako to ostvariti”, rekao je predsjednik.

“Trebamo biti nacija koja mora znati što ostvariti, ne pakosna, ne s figom u džepu ali spremna kada je nacionalni interes ugrožen djelovati svim sredstvima”, kazao je.

Kaže da su naši interesi EU fondovi. Dodaje da se država treba boriti za svaki euro koji je na raspolaganju.

“Hrvatska godišnje ubere pet milijardi kuna više nego što uplati. Novac za poljoprivredu je zapravo socijala, dobro došla, ali prijelazna etapa. Kad maknemo tu europsku poljoprivrednu socijalu koja neće učiniti Hrvatsku poljoprivrednom velesilom, ostalo nam je malo manje od tri milijarde kuna”, kazao je Milanović.

“Dakle šest brodskih proračuna ili čak manje od toga, je Hrvatska bilanca, to je naš plus. Moraš se pitati što si dao zauzvrat. Dao si svoju suverenost, pravo odlučivanja o nizu pitanja, dao si svoje strpljenje, ponos i dostojanstvo jer te vrlo često nitko ništa ne pita, a i kada rade o stvarima koje te se tiču, kao što je BiH i nitko te ništa ne pita, vidite da ne pitaju ni Turke, pa im onda zadnji dan dođu. Turska je malo veća od Hrvatske, jedno 23 puta, po broju stanovnika”, dodao je.

“Moramo biti svjesni svijeta u kojem se nalazimo. On nije protiv Hrvatske, nije zao, nije dizajniran da nas uništi, ali ako se sami ne pobrinemo za sebe nitko neće čuvati. Vrištat ćemo kao mala kornjača koja ne vrišti, ili žaba koju nitko ne shvaća ozbiljno, i naši interesi će biti gaženi, a da oni koji to čine toga uopće neće biti svjesni”, kazao je Milanović, a prenosi Večernji.