Dalmatinci preminulom Bandiću oduzeli titulu počasnoga građanina: Još je bizarnije zbog čega su mu je dodijelili

Dalmatinci preminulom Bandiću oduzeli titulu počasnoga građanina: Još je bizarnije zbog čega su mu je dodijelili

Na sjednici Općinskog vijeća, koje je jednoglasno donijelo odluku, bilo je sedam od ukupno 13 vijećnika

Prije osam godina podgorska je vlast donijela odluku o proglašenju danas pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kao laureata javnog priznanja te su mu tada predsjednik Općinskog vijeća Ivo Mihaljević i načelnik Ante Miličić (nezavisni) dodijelili Povelju počasnoga građanina Podgore.

No, dolaskom nove vlasti i načelnice Petre Radić (Nezavisna lista mladih) Bandiću se ta titula oduzela.

Naime, općinska Komisija za dodjelu javnih priznanja na zahtjev Kluba SDP-a i vijećnika Zorana Radonića jednoglasno je donijela odluku o opozivu s obrazloženjem kako smatra da ”iskazana čast nije zaslužena s obzirom na dokazanu kriminalnu povijest i više od 250 kaznenih prijava protiv Milana Bandića i njegovih suradnika, čime se nanosi šteta ugledu općine, kao i samoj vrijednosti dodijeljene titule”.

– Tijekom povijesti bilo je i zaslužnijih pojedinaca koji su dali svoj doprinos razvoju i promidžbi naše općine, a nisu proglašeni počasnim građanima. Također, pri dodjeli se nije poštovala niti se provela propisana procedura za dodjelu priznanja, a povod je bilo poklonjeno vatrogasno vozilo, koje je bilo nekvalitetno i neadekvatno za potrebe našeg DVD-a – navodi se u obrazloženju odluke o oduzimanju počasti danas pokojnom Bandiću.

Na sjednici Općinskog vijeća, koje je jednoglasno donijelo odluku, bilo je sedam od ukupno 13 vijećnika (šest predstavnika NLM-a i jedan SDP-a).

Da je staro vatrogasno vozilo koje je Bandić darovao Podgoranima bilo neupotrebljivo, Slobodnoj Dalmaciji potvrdio je i Stjepko Mrsić, zapovjednik DVD-a, piše jutarnji.hr.