‘Probudio sam se i ugledao Stipu kako mi masturbira nad glavom pa pobjegao. Otkud mu pet ubodnih rana? Nemam pojma!‘

‘Probudio sam se i ugledao Stipu kako mi masturbira nad glavom pa pobjegao. Otkud mu pet ubodnih rana? Nemam pojma!‘

Ivan Šmit (26) je, prema optužnici, u kolovozu 2021. s čak 26 ubodno-reznih rana kuhinjskim nožem ugasio život Stipe R. (38)

Krvavi zločin od 23. kolovoza 2021. u stanu u novozagrebačkim Dugavama kada je Ivan Šmit (26), prema optužnici, s 26 ubodno-reznih rana kuhinjskim nožem ugasio život Stipe R. (38), dobio je sudski nastavak na Županijskom sudu u Velikoj Gorici. Na upit sutkinje kakav stav zauzima o optužbi, Šmit je negirao krivnju te iznio obranu u kojoj je naveo da je pokojni njega napao pa se branio i jedva spasio bijegom iz zgrade. Bacio je pritom sumnju da je u stan, koji je ostavio otvoren i iz kojeg je pobjegao bos, sigurno netko ušao nakon njega i izmasakrirao Stipu.

U sudnici se, ujedno, gledala i snimka Šmitova ispitivanja u Državnom odvjetništvu na kojoj se ključnih stvari u vrijeme zločina nije sjećao ili, pak, nije mogao objasniti pronađene dokaze odnosno ‘pobiti’ sumnje.

– Tu i prethodnu noć Stipe i ja smo s još jednim prijateljem bili vani na koncertu pa onda i na after partyju. Konzumirao se alkohol, marihuana i speed. Stipe nam je nudio i neke nove tablete koje ja nisam želio probati, a koje je probao drugi prijatelj iz društva i spadao je s nogu. Kad sam želio ići kući, Stipe me molio da odem k njemu. Osjećao se usamljeno i loše pa sam na nagovor s njime otišao doma, a on me obećao ujutro vratiti do grada gdje sam ostavio auto. Naprosto sam ga sažalijevao jer nema oca, a bio je i tužan jer zbog svog seksualnog opredjeljenja ne može imati obitelj. Bilo mi je neugodno jer mi se prije znao upucavati, ali smo to raščistili i prijateljstvo podigli na višu razinu. Uglavnom, to mi je bilo prvi puta da sam kod njega prespavao. Slušali smo glazbu, gledali TV i pričali. Oko 23 sata sam otišao oprati noge jer su mi smrdile, a tenisice sam ostavio na tepihu ispred vrata stana – pričao je optuženi Šmit dodajući da mu je pred odlazak na spavanje pokojni napravio shake od crvene naranče. Posumnjao je, kaže, da je u njega nešto stavio no iako je oklijevao, piće je popio. Popušili su i malo trave., doznaje jutarnji list