Jandroković na obljetnici Bleiburga: Sjećamo se žrtava, ne slavimo ideologiju

Jandroković na obljetnici Bleiburga: Sjećamo se žrtava, ne slavimo ideologiju

Danas se obilježava 77. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine. Središnja komemoracija Bleiburškim žrtvama održat će se u subotu u Zagrebu i Udbini. Austrijska vlada je 2019. zabranila ustaške simbole na komemoraciji i HOS-ova obilježja, a zbog ustaških i nacističkih pozdrava osudila je i neke sudionike skupa na Bleiburgu. Iste godine katolička biskupija u Klangenfurtu otkazala je gostoprimstvo hrvatskim biskupima koji su držali misu na Bleiburgu. Protekle tri godine komemoracije Bleiburške tragedije se održavaju u Hrvatskoj, a nedavno Austrija trajno zabranjuje komemoracije na Bleiburgu.

Jandroković na Mirogoju: Sjećavmo se žrtava, ne slavimo poraženu ideologiju

Na Mirogoju je jutros održava komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije. Na molitvu je došao predsjednik Sabora Gordan Jandrović. On kasnije danas ide i na komemoraciju u Udbinu.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućem isticanju ustaških simbola kasnije u Udbini, Jandrović je rekao kako policija postupati sukladno zakonu.

“Mi tamo idemo u dobroj vjeri, komemorirati žrtvu, sjetiti se ubijenih na svirep, podmukao način. Mi ne slavimo poraženu ideologiju ni režim, već se sjećamo žrtve. To smo dužni činiti, to je cilizacijski doseg i to čini i radi svaka demokratska država”, rekao je Jandroković.

Prvi dio komemoracije – u Bleiburgu

Prvi dio komemoracije „Bleiburškim žrtvama“ održan je u petak poslijepodne misom u župnoj crkvi u Bleiburgu i polaganjem vijenaca na spomenik u Bleiburškom polju, prvi put bez desetaka tisuća sudionika nakon što su austrijske vlasti zabranile dosadašnji način obilježavanja.

Misu u župnoj crkvi u ime biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine predvodio je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, koji je pozvao na molitvu za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, one vojnih i civilnih zarobljenika.

Posebno je istaknuo žrtve hrvatskog naroda, čija su stradanja počela na tom mjestu, “a svom se silinom nastavila na Križnom putu“, na kojem su brojni ljudi „ubijeni iz osvete komunističke revolucije koju su provodili ratni pobjednici“ .

Oni su ubijeni bez suda i pokopani u nizu masovnih grobnica na poznatim i nepoznatim mjestima, kazao je Markić, dodavši kako mnogi i dalje žeđaju za pravednosti.

Kaže kako poziva na molitvu da nas “Bog sačuva paklenoga ognja koji živimo opirući su praštanju i pomirenju, osuđujući i mrzeći one druge, namećući svoje interese naciji, ne osjećajući sućut, ne poštujući ni svoj ni tuđi život“, na druge načine.

Podsjetio je da su stradali ne samo Hrvati nego i Austrijanci, Slovenci, Crnogorci, Makedonci Srbi i drugi, s kojima Hrvati dijele zajedničku prošlost, ali i budućnost.

Na misi su bili nazočni veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i vodstvo PBV-a, tradicionalnog organizatora komemoracije., javlja N1