EVO TKO NEĆE DOBITI ENERGETSKI DODATAK U PETAK

EVO TKO NEĆE DOBITI ENERGETSKI DODATAK U PETAK

Isplata energetskog dodatka kreće sutra, 13. svibnja. Međutim, od predviđenih 735 tisuća primatelja dodatka, u petak će novce dobiti njih 633 tisuće. Radi se o ljudima koji su čitav staž odradili u Hrvatskoj pa je isplata manje komplicirana, piše portal Mirovina.hr. Vijest objavljuje GLAS ISTRE

Preostalih stotinjak tisuća umirovljenika novac će dobiti u drugoj isplati koja se očekuje u srpnju. I dok prva skupina nije morala ništa napraviti da bi ostvarili pravo (isplata ide automatski), druga skupina pred sobom ima posla. Radi se o korisnicima hrvatske mirovine koji imaju nešto staža u inozemstvu. Ako od inozemnog staža, pored hrvatske mirovine, primaju mirovinu iz inozemstva – tada Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje moraju dostaviti podatak o iznosu inozemne mirovine za ožujak 2022. godine u neto iznosu. Taj dokaz može biti potvrda banke (izvadak bankovnog računa na kojoj se vidi svota inozemne mirovine) ili potvrda inozemnog nositelja osiguranja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022.

Ako pak ne primaju mirovinu od inozemnog staža, svejedno moraju ispuniti isti formular, ali tada moraju označiti “Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu”.

Taj proces možete učiniti ispunjavanjem obrasca (možete ga pronaći OVDJE ) preko interneta, a možete u najbližoj ispostavi HZMO-a popuniti ‘Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine‘. Rok za predaju dokaza/izjave jest 30. lipnja.

Zašto je ovo važno? Isti proces za ostvarivanje prava imali smo prošle godine kod isplate covid dodatka, a više tisuća umirovljenika nije na vrijeme popunilo formular pa su ostali bez naknade. Ipak, Vlada im je izašla u susret i omogućila dostavu dokaza nakon prvotnog roka, što ne mora biti slučaj i ove godine. Zaključno, ako imate nešto staža u inozemstvu ili uz hrvatsku mirovinu primate i inozemnu, nemojte očekivati isplatu u petak nego tek sredinom ljeta i to ako Zavodu za mirovinsko osiguranje dostavite sve potrebne podatke do 30. lipnja 2022. godine.

Evo koliko će iznositi dodatak:

Za mirovinu do 1.600 kuna isplatit će se 1.200 kuna.

Za mirovinu od 1.600,01 do 2.100 kuna isplatit će se 900 kuna.

Za mirovinu od 2.100,01 do 3.100 kuna isplatit će se 600 kuna

Za mirovinu od 3.100,01 do 4.100 kuna isplatit će se 400 kuna

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA