Organizatori prosvjeda za Čavajdu: ‘Beroševa izjava nas je samo razbjesnila. Nećemo i ne smijemo stati’

Organizatori prosvjeda za Čavajdu: ‘Beroševa izjava nas je samo razbjesnila. Nećemo i ne smijemo stati’

‘Očekujemo oko par tisuća ljudi. Jako puno ljudi se nakon Beroševe pressice vjerojatno odlučilo za prosvjed’, istaknuli su

Danas se u više hrvatskih gradova održava prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Počinje u 18 sati, a najavljen je da će se održati u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Prosvjednu akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Prosvjed je najavljen prije jučerašnje objave ministra Beroša o tome da je komisija odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi, no organizatori naglasili da najavljuju izvanrednu pressicu te da ih odluka neće spriječiti u prosvjedu.

Na konferenciji za mediji govorila je Branka Mrzić Jagatić (RODA – Roditelji u akciji), Lana Bobić (Platforma za reproduktivnu pravdu) te Ivan Blažević (Zaklada SOLIDARNA)., prenosi RTL