Ljeto se ukazalo usred svibnja. Temperature idu i preko 30 stupnjeva: ‘Bit će baš vruće’…

Ljeto se ukazalo usred svibnja. Temperature idu i preko 30 stupnjeva: ‘Bit će baš vruće’…

Obilje sunčana vremena mami nas na boravak na otvorenom pa nije na odmet spomenuti da je indeks opasnosti od UV zračenja već visok, upozorava meteorologinja.

Danas nas čeka stabilno i sunčano vrijeme, a temperatura će se u većini mjesta u unutrašnjosti kretati oko 30 stupnjeva Celzijusa.

“Već od petka nestabilnije, no i dalje u znaku pretežno sunčanog vremena. Lokalnih pljuskova bit će prvo na zapadu, a u dane vikenda i drugdje, pa i mjestimice uz obalu. Ipak, najveća je vjerojatnost u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Zadržat će se vrlo toplo, gdjegdje i vruće, uz većinom slab vjetar, osim uz neverine”, sažeta je tjedna prognoza HRT-a.

Meteorologinja Tanja Renko iz DHMZ-a navodi kako sredinu svibnja obilježava gotovo ljetni ugođaj.

“Idućih će dana biti iznadprosječno toplo, u unutrašnjosti često i vruće. Obilje sunčana vremena mami nas na boravak na otvorenom pa nije na odmet spomenuti da je indeks opasnosti od UV zračenja već visok, ponegdje i vrlo visok, zbog čega se preporučuje oprez pri duljem izlaganju suncu, osobito onima s osjetljivom kožom u najtoplijem dijelu dana”, dodaje.

U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku te većinom slab jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 14 °C, a najviša dnevna u većini mjesta oko 30 °C. Pravi ljetni ugođaj danju i u središnjoj Hrvatskoj gdje će također prevladavati sunčano vrijeme. Puhat će slab, u gorju povremeno i umjeren jugozapadni vjetar. Jutro toplije nego u srijedu, a i najviša dnevna temperatura malo viša pa će sredinom dana biti vrlo toplo i vruće.

U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu obilje sunčanih sati, ali ujutro uz mogućnost kratkotrajne magle po gorskim kotlinama. Uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, temperatura zraka brzo će rasti, i u najtoplijem dijelu dana vrijednosti će biti između 24 i 27 °C.

U Dalmaciji se nastavlja sunčano i vrlo toplo vrijeme. Noću i ujutro tiho pa je moguća i sumaglica, a sredinom dana puhat će slab i umjeren vjetar s malo valovitog mora. I na krajnjem jugu Hrvatske još jedan u nizu pretežno sunčanih dana. Jutro i prijepodne bez vjetra pa će more biti mirno, a u najtoplijem dijelu dana slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak s kojima će more biti malo valovito, temperature oko 19 °C.”

“I u nastavku tjedna na Jadranu pretežno sunčano. U petak ponegdje i sasvim vedro, a u subotu će povremeno biti umjerene naoblake, uz porast vjerojatnosti za poneki neverin, ponajprije duž obale. Temperatura u blagom porastu. Vjetar najčešće slab promjenjiva smjera, a podno Velebita će u subotu puhati umjerena do jaka bura. I u unutrašnosti se nastavlja iznadprosječna toplina, ali od petka ponovno nestabilnije vrijeme. Sunčanih razdoblja neće nedostajati, no treba računati na popodnevne lokalne pljuskove, u petak prije svega u najzapadnijim predjelima, a za vikend vjerojatnije u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.