Finski ministar za Dnevnik Nove TV komentirao Milanovićeve izjave o vetu: “Malo nam je čudno…”

Finski ministar za Dnevnik Nove TV komentirao Milanovićeve izjave o vetu: “Malo nam je čudno…”

Finska je razbjesnila Rusiju najavom da želi ući u NATO. U četvrtak poslijepodne održan je brifing za novinare finskog ministra vanjskih poslova, a sve je pratila reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

24. veljače bio je datum kada se počelo mijenjati raspoloženje građana Finske o ulasku u NATO, a politika je samo tu promjenu slijedila. Ne možemo reći da o tome već nisu razmišljali. Još prošle godine u parlamentu su donijeli strateški dokument koji je otvorio takvu mogućnost u slučaju da se sigurnosne okolnosti promijene, a znamo da su se one itekako promijenile. Upravo zbog toga im je važno da se ovo ratificira što prije”, izvijestila je Barbara Štrbac iz Helsinkija.

S obzirom na sve prijetnje koje dolaze iz Rusije zabrinjava ovaj period dok Finsku ne štiti članak 5, odnosno dok ne postanu članica NATO-a. Zbog toga se nadaju da će proces ratifikacije u zemljama članicama ići što brže.

Finski ministar odgovarao je na pitanje Barbare Štrbac kako komentira izjave koje je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović davao u proteklih nekoliko dana.

“Finska je bila jedna od onih zemalja koje su podržavale ulazak Sjeverne Makedonije, Albanije, Zapadnog Balkana u Europsku uniju i uvijek smo pozitivno gledali na tu integraciju. Naravno, sad kad mi trebamo pomoć i solidarnost za naš zahtjev, nadamo se da će to pokazati zemlje poput Hrvatske. Pomalo nam je čudno ako naše članstvo u NATO-u bude povezano s nečim na što ne možemo utjecati”, izjavio je ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haaviasto za Dnevnik Nove TV.

“Finska u pogledu tih sigurnosnih pitanja, dok ne postane punopravnom članicom, računa na pomoć Ujedinjenog Kraljevstva, što im je jučer i obećao britanski premijer Boris Johnson. Razgovarali su i sa Francuskom, Španjolskom, Njemačkom i Turskom”, kazala je Štrbac.

Glavni tajnik NATO saveza kazao je da bi taj proces mogao trajati najmanje četiri, a najviše 12 mjeseci. Finci se nadaju, da će članicom postati već na jesen”, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.