“S obje strane rešetke” – potpore roditeljima zatvorenicima

“S obje strane rešetke” – potpore roditeljima zatvorenicima

U Zagrebu je predstavljena knjiga “S obje strane rešetke – što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru”. Upozorava na važnost prepoznavanja potreba djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom, a govori i o pružanju potpore roditeljima zatvorenicima. Javlja HRTV

Maja Gabelica Šupljika i Višnja Biti pisale su knjigu kako bi pomogle djeci i roditeljima koji su u zatvoru.

– Razgovarala sam s onima koji su nekada bili djeca i imali to iskustvo. Najčešće su to obiteljske tajne, neki su po prvi puta progovorili da im je netko od roditelja bio u zatvoru, neki još uvijek čuvaju tu tajnu i nisu je podijelili s članovima svoje obitelji, svojom djecom, govori Višnja Biti, koautorica knjige i novinarka.

Maja Gabelica Šupljika, koautorica knjige i zamjenica pravobraniteljice za djecu, objašnjava da je ta ranjiva skupina djece u riziku da ima narušena prava u najrazličitijim područjima, od roditeljske skrbi do socijalne skrbi, životnog standarda, siromaštva, mentalnog zdravlja, odgoja i obrazovanja, diskriminacije, isključivanja.

U knjizi su i svjedočanstva djece koja su odvojena od roditelja, poput: “Dragi tata, jako mi nedostaješ i ja bih htio da sam s tobom i radio bih s tobom i igrao se, mazio se. Sad sam s mamom više, ali i tebe još volim kao što sam te i prije volio.”

Redoviti kontakt roditelja s djecom veoma je važan, kaže Dragana Vasović, viša savjetnica za tretman kaznionice u Lepoglavi, pa opisuje jedan od načina kako se majka ili otac mogu povezati sa svojim djetetom.

“Zatvorenik u našoj knjižnici izabere neku knjigu, odnosno bajku za svoje dijete, kada on odluči da je to knjiga koju želi darovati svom djetetu, može ju personalizirati. Znači ukrasiti, napisati neku posvetu svom djetetu i javlja se meni, zajedno snimamo CD na kojem se ni po čemu ne vidi nalazi li se zatvorenik u kaznionici. Prilikom posjete može je pokloniti svom djetetu ili poslati na adresu.”

Udruga Roda prije tri godine inicirala je razgovor roditelja s djecom putem videopoziva. Inicijativa je zaživjela u kaznionicama, a jako se korisnom pokazalo upravo u situaciji pandemije kada posjeti zatvorima nisu bili mogući.

I izlazak roditelja iz zatvora izazov je za cijelu obitelj. Važno im je, prije svega, osigurati posao. Zato je udruga Roda pokrenula internetsku stranicu Kreni dalje. Ondje su sve informacije koje će im olakšati povratak svakodnevnom životu, a i grupa podrške. 

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA