Kekin oplela po Ćorušiću: ‘Mi pričamo o čovjeku koji smatra da je blastocista od nekoliko stanica brat ili sestra’

Kekin oplela po Ćorušiću: ‘Mi pričamo o čovjeku koji smatra da je blastocista od nekoliko stanica brat ili sestra’

Slučaj trudnice Mirele Čavajde uzburkao je javnost nakon što su je četiri bolnice odbile u zahtjevu za prekidom trudnoće. Tim povodom u četvrtak se organizira skup podrške pod nazivom ‘Dosta’ na kojemu će svoju potporu dati i saborska zastupnica Ivana Kekin. Javlja ZAGREB INFO

“Skup ‘Dosta’ je skup podrške Mireli Čavajdi, to je skup kojim se želi ukazati da se postojeći zakon u Hrvatskoj ne poštuje.

Ustanove su ju odbile i one su prekršile zakon jer zakon izrijekom kaže da žena ima pravo na prijevremeni prekid trudnoće i nakon 10. tjedna ukoliko će se dijete roditi sa teškim ili  mentalnim oštećenjima. Svi se ginekolozi slažu i nitko nioje demantirao da je to slučaj kod Mirele Čavajde”, kaže Kekin.

Skandaloznim naziva izjave ministra Beroša i ravnatelja KBC-a Ćorušića, kao i dekana medicinskog fakulteta. “Svi eksplicitno pozivaju na kršenje zakona”, jasna je Kekin.

“Beroš uvodi novi kriterij koji u zakonu ne postoji, to radi da se poziva na struku, na ravnatelja Ćorušića, a o tome koliko je stručno njegovo mišljenje – to je teški cinizam. Dovoljno je za podsjetiti se da se ravnatelj Ćorušić zalagao za zabranu postupka zamrzavanja embrija što je standardni dio postupka medicinski potpomognute oplodnje jer je tvrdio da se zamrzavanjem embrija žrtvuju braća i sestre budućeg djeteta. Mi pričamo o čovjeku koji smatra da je blastocista od nekoliko stanica brat ili sestra”, pojašnjava saborska zastupnica Nove ljevice.

Smatra kako se iz njegovog svjetonazora može jasno zaključiti da žene ne bi trebale imati pravo na prekid trudnoće ni u slučaju kad će se njihovo čedo roditi teško bolesno, živjeti i umrijeti u patnji, navodi.

“Dekan Medicinskog fakulteta je rekao da medicinska struka u ovoj zemlji neće vršiti indukciju fetalne smrti čime je direktno rekao da medicinska struka u ovoj zemlji neće vršiti prekid trudnoće nakon 22. tjedna, a za što zakon kaže da mora”, tumači Kekin.

“Indukcija fetalne smrti je sastavni dio prijevremenog prekida trudnoće nakon 22. tjedna, radi se o humanom načinu prekida trudnoće. To su tragične i teške životne situacije. Koliko je žena šutke skupilo pet tisuća eura i otišlo u Sloveniju pa su se potom vratile doma odžalovati, a Mirela je bila dovoljno hrabra da kaže ljudi ne provodite zakon”, kaže Kekin.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA