GDJE JE NESTAO OBEĆANI ENERGETSKI DODATAK ZA UMIROVLJENIKE? HZMO: Većina umirovljenika će ga dobiti u svibnju, ali ne svi!

GDJE JE NESTAO OBEĆANI ENERGETSKI DODATAK ZA UMIROVLJENIKE? HZMO: Većina umirovljenika će ga dobiti u svibnju, ali ne svi!

Ministar Zdravko Marić i guverner Boris Vujčić prošlog tjedna su napokon naglas rekli ono što svi mi u Hrvatskoj već odavno znamo – inflacija nije na svom vrhuncu i ono najgore tek nas očekuje. Javlja ZAGREB INFO

Iako je svima teško, uvjerljivo je najteže umirovljenicima, osobito onima koji žive sami. Zna to i Vlada pa je u okviru mjera za ublažavanje inflacije predstavljenih u veljači najavila i isplatu takozvanog “energetskog dodatka” u iznosu od 400 do 1.200 kuna. Cilj te jednokratne mjere je ublažiti život umirovljenicima koji su od 1. travnja, kada je skočila cijena struje i plina, doživjeli još jedan snažan udar na džep.

Prema toj mjeri umirovljenici čija mirovina iznosi do 1.500 kuna primit će najviši dodatak od 1.200 kuna. Umirovljenici koji primaju mirovinu između 1.500 i 2.000 kuna primit će 900 kuna naknade, oni s mirovinom od 2.000 do 3.000 kuna primit će 600 kuna naknade, a oni s mirovinom od 3.000 do 4.000 kuna, primit će 400 kuna jednokratne pomoći. Umirovljenici koji mjesečno primaju više od 4.000 kuna neće dobiti taj dodatak.

Iako je mjera donijeta u veljači, a cijene struje i plina skočile 1. travnja, umirovljenici još nisu dobili svoj dodatak. Zabrinuti građani, od kojih su se neki javili i našoj redakciji, pitaju što se događa. Računi su već došli, ali obećane pomoći još nema. Slijedom njihovih upita obratili smo se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

“Prema točki V. Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u svibnju 2022.”, kažu iz HZMO-a ističući kako će se korisnicima hrvatske mirovine s inozemnim elementom (korisnici koji uz hrvatsku mirovinu primaju i dio mirovine iz inozemstva te koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu), kao i korisnicima kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku (koji ispunjavaju uvjete za isplatu) jednokratno novčano primanje isplatiti najkasnije u srpnju 2022.

Iz HZMO-a kažu kako će o točnom datumu isplate pravodovno obavijestiti javnost.
Podsjećaju da korisnici s inozemnim elementom moraju HZMO-u dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine do 30. lipnja 2022. Tiskanica se može predati osobno. “Dokazom o visini inozemne mirovine smatra se potvrda banke/izvadak bankovnog računa s vidljivom svotom inozemne mirovine za ožujak 2022. u netoiznosu ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u netoiznosu. Korisnici hrvatske mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a ne primaju mirovinu iz inozemstva na Tiskanici ili online obrascu moraju označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu”, kažu iz HZMO-a.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA