Burno u Pevexu: Vujnovac i Radić odbili male dioničare i Lovrinčevića…

Burno u Pevexu: Vujnovac i Radić odbili male dioničare i Lovrinčevića…

Skupština dioničara Pevexa većinom je glasova u utorak odlučila zadržati cijelu lanjsku dobit u iznosu od 288 milijuna kuna.

Udruga malih dioničara predložila je isplatu dividende od 10.900 kuna po dionici, ali prijedlog je odbijen većinom glasova. Za dividendu je glasalo 34 posto prisutnih dioničara, protiv je bilo 66 posto., doznaje danica

Kao razlog za zadržavanje dobiti, predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo naveo je potrebu financiranja planiranih investicija, dok je predsjednik udruge malih dioničara Hrvoje Marković predložio financiranje investicija u većoj mjeri zaduženjima kod poslovnih banaka.

O jamstvima koje je izdao Pevex u iznosu od 919 milijuna kuna neovisni revizor naveo je kako je u financijskom izvještaju zapravo trebao biti iskazan iznos jamstava od 522 milijuna kuna.

Kreditni aranžmani

“S obzirom da se objašnjenje Uprave razlikuje od navoda iz financijskog izvješća, Udruga će razmotriti mogućnost podizanja tužbe za utvrđenje ništetnosti odluke o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća i odluke o upotrebi dobiti”, priopćili su u srijedu iz udruge malih dioničara.

Uprava je navela da je 98 posto garancija izdano u korist kreditnih institucija za obveze Pevexa po osnovi kreditnih aranžmana te da su sva takva sredstva izdana isključivo za obveze Pevexa i ovisnog društva Dunav logistika.