Beroš potvrdio : Mireli Čavajdi dopušten prekid trudnoće u Hrvatskoj …

Beroš potvrdio : Mireli Čavajdi dopušten prekid trudnoće u Hrvatskoj …

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu povodom odluke drugostupanjske komisije u slučaju Mirele Čavajde. Komisija je dala pozitivno mišljenje. Beroš je potvrdio da je drugostupanjsko tijelo poništilo odluku sve četiri velike zagrebačke bolnice, stanje je, kaže iznimno teško. Preporučio je da se Čavajda javi ginekolozima o načinu prekida trudnoće.

“Nakon što je informaciju dobila odvjetnica gđe Mirele Čavajde o odluci drugostupanjske komisije o situaciji zahtjeva prekida trudnoće. Magnet mozga pokazao je nove značajno promijenjene okolnosti o kojem neću u detalje. Na osnovu toga je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće”, rekao je Beroš.

“Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstenog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće. Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, da se dogovori sa stručnjacima o načinu provođenja prekida trudnoće”, dodao je.

Mireli Čavajdi, trudnici kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu, drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Rebro dalo je pozitivno mišljenje o prekidu trudnoće. Podsjetimo, u Sloveniji je ta odluka prošla dva stupnja, i prvostupanjsku i drugostupanjsku komisiju koja je donijela pozitivnu odluku o prekidu trudnoće.

Čavajda se javila za prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice i u svima je odbijena. Prekid trudnoće je zatražila jer joj beba ima tumor na mozgu zbog kojega će, kako su joj rekli liječnici, ili umrijeti ili živjeti kao biljka.

Nakon što je sa svojom strašnom pričom izašla u medije, na noge se digao zdravstveni sustav, nadležni ministar, a povuklo se i pitanja nedostupnosti pobačaja u mnogim bolnicama zbog ginekologa koji se pozivaju na priziv savjesti, piše N1.