Benzin je toliko skup da se ovo više isplati: Evo izračuna jeftinijeg putovanja od Rijeke do Zagreba

Benzin je toliko skup da se ovo više isplati: Evo izračuna jeftinijeg putovanja od Rijeke do Zagreba

Do Rijeke će automobilom po autocesti trebati oko sat i pol. Na gorivo i cestarinu potrošit ćete oko 220 kuna. Cijene autobusnih karata su jeftinije, a za vlak su još manje. Samo što vlak u Hrvatskoj “nikad nije brži”. Javlja NOVI LIST

Uz trenutne cijene goriva i visoke cestarine, kao dobra alternativa čine se ostala prijevozna sredstva – autobus, vlak, pa i čak i avion. Na tportalu priređen je izračun koliko bi koštao put do mora jednim od tih prometala.

Najzanimljivija je dionica Zagreb-Rijeka.

  • automobil (ukupan trošak odlaska i povratka) – autocesta 440 kuna, stara cesta 340 kuna
  • autobus (povratna karta) – od 132 kune do 174 kune
  • vlak (povratna karta) – 116 kuna

Do Rijeke će automobilom po autocesti trebati oko sat i pol. Na gorivo i cestarinu potrošit ćete ukupno oko 220 kuna, od toga na benzin 150 kuna. Izbjegavate li autocestu, proći ćete oko 50 kuna jeftinije, s tim da će vam se putovanje odužiti za oko sat i 20 minuta.

Cijena autobusnih karata kreće se od vrlo prihvatljivih 65 kuna pa sve do 116 kuna, a ovisno o prijevozniku i vremenu polaska. Povratne karte su od 132 kune do 174 kune. Do Rijeke se od Zagreba autobusom putuje između dva i pol do tri sata.

Vožnja vlakom traje s najbržom linijom bez presjedanja četiri i pol sata. Jednosmjerna karta košta 58,10 kuna, a isto toliko ćete platiti i pri povratku u Zagreb.

Od Zagreba do Zadra putuje se skuplje, ne nužno i duže.

  • automobil (ukupan trošak odlaska i povratka) – autocesta 770 kuna, stara cesta 530 kuna
  • autobus (povratna karta) – oko 180 kuna
  • avion (povratna karta) – 1096 kuna

Put automobilom u prijestolnicu sjeverne Dalmacije koštat će vas oko 385 kuna ako se odlučite voziti autocestom (cestarina 121 kunu). Dalmatinom će vam trebati oko dva sata i 30 minuta, dok putovanje starom cestom do Zadra traje četiri i pol sata, a troškovi iznose oko 265 kuna.

Zagreb je sa Zadrom odlično povezan autobusnim linijama. Cijena jednosmjerne karte košta od 99 do 120 kuna, dok povratna košta oko 180 kuna. Ovisno o prijevozniku, put može trajati tri i pol sata, pa sve do šest sati.

Trenutno se vlakom ne može do Zadra jer je ukinut putnički prijevoz na relaciji Knin – Zadar.

Ako ste dubljeg džepa, najbrže vam je do Zadra doći avionom. Putovanje traje samo 45 minuta, a to će vas zadovoljstvo u ekonomskoj klasi koštati 614 kuna. Cijena povratne karte košta 1096 kuna.

Evo izračuna i za dionicu Zagreb-Split.

  • automobil (ukupan trošak odlaska i povratka) – autocesta 1120 kuna, stara cesta 692 kuna
  • autobus (povratna karta) – oko 215 kuna
  • vlak (povratna karta) – 198,60 kuna
  • avion (povratna karta) – 1212 kuna

Do drugog najvećeg hrvatskog grada za gorivo i cestarinu trebat će vam približno 560 kuna. Putovanje Dalmatinom traje oko četiri sata. Ukoliko vam je draža vožnja izvan autoceste, tada će vam trebati sat i pol duže, ali ćete proći i oko 200 kuna jeftinije.

Put autobusom od Zagreba do Splita traje u prosjeku pet sati, ali ima i linija koje voze duže od osam sati. Cjenovno najpovoljnija karta košta 134 kuna, a najskuplja 199 kuna. Povratnu kratu možete naći već za 214 kuna.

Cijena karte za vlak je trenutno 99,30 kuna, s tim da vožnja traje nešto dulje od šest sati.

Najkomforniji i najbrži put onaj je avionom, a let traje 45 minuta. Jednosmjerna karta u ekonomskoj klasi košta trenutno 652 kune, a povratna 1212 kuna.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA