NA SVETOM DUHU KAOS, USKORO I BROJNI SKANDALI! Nova ravnateljica odlučila je da će liječnici morati obavljati abortuse!

NA SVETOM DUHU KAOS, USKORO I BROJNI SKANDALI! Nova ravnateljica odlučila je da će liječnici morati obavljati abortuse!

Piše Iva Međugorac objavljuje ZAGREB INFO

Nedavno se na meti zagrebačkih HDZ-ovaca našao Davor Vić, voditelj podružnice Čistoće Zagrebačkog holdinga, koji prema tvrdnjama HDZ-ova gradskog zastupnika Marija Župana prima bruto plaću u iznosu od 26.000 kuna, uz koju mjesečno dobiva još 5000 kuna za najam stana i režije u Zagrebu, kojim od posljednjih lokalnih izbora rukovodi Tomislav Tomašević, nasljednik pokojnog Milana Bandića.

On se pak neprestano susreće s problemima koje mu uzrokuje ostavština njegova prethodnika, među ostalim i kadrovske prirode. Na sjednici Gradske skupštine Župan je progovarajući o Viću mahao njegovim ugovorom o radu iz kojeg, kako je rekao, proizlazi da je Holding sklopio aneks ugovora s voditeljem Čistoće da uz plaću dobije službeni automobil, ali i pokrivene troškove najma stana i režija.

Vić je inače direktor Čistoće postao lani u studenome, na tu poziciju došao je iz Osijeka u kojem je vodio tamošnju komunalnu tvrtku Unikom. U gradu na Dravi živi Vićeva obitelj, a riječ je ujedno i o drugom čovjeku osječkog SDP-a. Pita li se Župana, direktor gradskih poduzeća ne bi smio imati iste povlastice kakve imaju saborski zastupnici, točnije ne bi trebao dobivati takozvanu naknadu za odvojeni život.

“On svaki četvrtak odlazi službenim autom u Osijek. Plaća li on uopće prirez i porez u Zagrebu? Uz doprinose, to je još 8000 kuna”, nabrajao je Župan koji je Vićev ugovor o radu navodno dobio poštom. Na to mu je Tomašević poručio da ne laže, a nakon toga počelo se progovarati da u Holding stižu privatni detektivi koji bi trebali utvrditi postoje li u zgradi te gradske megatvrtke prislušni uređaji, ali po svemu sudeći i utvrditi na koji način podaci poput ugovora dolaze do HDZ-ovaca i cure u javnost.

Najava o provjerama u Holdingu, očekivano, na noge je digla djelatnike, ali i suradnike pokojnog Bandića koji sve otvorenije kritiziraju Tomaševića dovodeći u pitanje njegove sposobnosti.

U očekivanju skandala

Vremena za izvlačenje prema njima više nema, Tomašević se odavno trebao prihvatiti posla te se prestati izvlačiti na Bandića koji je mrtav više od godinu dana. Ne misle “bandićevci” srljati, ali u svakom slučaju odlučili su biti konstruktivna oporba koja se po uzoru na svojeg pokojnog šefa već sada priprema za iduće lokalne izbore.

Dok se oni pripremaju, Tomašević kadrovira pa je tako još krajem prosinca prošle godine u Upravno vijeće Kliničke bolnice Sveti Duh stigla nova ravnateljica Ana-Maria Šimundić, koja je zamijenila dugogodišnjega ravnatelja Mladena Bušića, Bandićeva prijatelja i sunarodnjaka iz rodne mu Hercegovine, koji je bio blizak i s predstavnicima takozvane HDZ-ove konzervativne struje.

Iako je Bušić smijenjen, u bolnici je ostao dio njegovih simpatizera koji su ogorčeni odlukama nove šefice pa najavljuju da će ovu bolnicu uskoro potresti skandali nalik na one kakvima je nacija svjedočila u Vinogradskoj prije nekoliko mjeseci kada je “prozviždala” Dijana Zadravec.

Kako tvrde naši sugovornici iz bolnice u kojoj je Milan Bandić okončao život, na Svetom Duhu vlada potpuni kaos i svojevrsna ideološka tortura, a Šimundić je u prvim mjesecima svojeg ravnateljskog mandata raspisala natječaje za voditelje klinika i odjela bolnice te je ujedno najavila da će sva svoja znanja i vještine usmjeriti na organizacijske i kulturološke promjene bolnice koja je ujedno na glasu kao jedina prolife bolnica u kojoj ni jedan liječnik ne obavlja abortus nego se poziva na priziv savjesti.

Te najave ravnateljice Šimundić izazvale su val negativnih reakcija među liječnicima na Sv. Duhu koji su se, kako doznajemo, krajem travnja pobunili nakon što su doznali da je Šimundić za održavanje bolničkog informacijskog sustava odlučila izdvojiti više od 12,5 milijuna kuna, zbog čega je u Svetom Duhu pokrenuta peticija kako bi se zadržao trenutačni sustav koji bez problema funkcionira od 2003.

Novi sustav koji je Šimundić odlučila nabaviti skuplji je za održavanje, ali je bez obzira na pobunu unutar bolnice, ravnateljica već obavila razgovore s predstavnicima tvrtke IN1 i Upravnom vijeću bolnice predložila usvajanje plana nabave u kojem se spominje iznos od 1,1 milijun eura za implementaciju sustava BIS IN2 te za njegovo godišnje održavanje. Sve to bit će četiri puta skuplje od sadašnjeg SPP sustava.

Autor novog sustava kojemu je sklona nova ravnateljica je spomenuta tvrtka IN2 koja godinama posluje s brojnim državnim institucijama, njezin je osnivač izvjesni Ante Mandić, ali je tvrtka s vremenom prodana velikoj kanadskoj tvrtki Constellation Software. S novom ravnateljicom na Sveti Duh stigao je i novi predstojnik klinike za ginekologiju i porodništvo, profesor Ratko Matijević, koji je na Sveti Duh došao iz Merkura premda su na predstojničku poziciju pretendirali i liječnici sa Svetog Duha.

Matijević je, kako tvrde naši sugovornici, na taj odjel stigao s namjerom da se u ovoj bolnici počnu obavljati pobačaji, jer je uostalom i on sam liječnik koji ih radi. Matijević je inače mason, ali i član Kraljevskog zbora ginekologa i opstetričara Ujedinjenog Kraljevstva koje je svojedobno zagovaralo stajališta da žene koje razmišljaju o prekidu trudnoće treba informirati da je pobačaj sigurniji nego nastavak trudnoće te da većina žena koje su abortirale ne pati od psiholoških posljedica.

Na Merkuru je Matijević jedno vrijeme bio predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, a u toj bolnici posljednjih je godina zabilježen porast pobačaja. Uz to što je radio na Merkuru, Matijević je osnivač privatne klinike Gynema ordinacija, a uža specijalizacija mu je fetalna i maternalna medicina.

Poticanje na pobačaj

Svojedobno se Matijevićevim specijalističkim studijem bavila Nova TV koja je došla do saznanja da on nije upisan ni u hrvatski ni u britanski registar specijalista pa se po medijima razvlačio podatak kako je on samo tri godine u Britaniji radio kao specijalizant, a prema britanskom društvu za medicinsku edukaciju bilo je potrebno barem sedam godina specijalističkog rada za stjecanje zvanja specijalista ginekologije.

Suprotno tim medijskim napisima, Matijević je tvrdio da je u Velikoj Britaniji boravio pet godina, sve medijske napise je demantirao, a Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je ovaj liječnik pred Kraljevskim zborom ginekologa i opstetričara položio ispit koji je priznat kao specijalistički.

Sada se pak pojavljuje u kontekstu novih sukoba na Svetom Duhu, na kojem se očito ideološki sukobljavaju kadrovi bivšeg ravnatelja Bušića i kadrovi nove ravnateljice koja je na tu poziciju došla uz blagoslov zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića i njegove kolegice Daniele Dolenec, koja je ionako odavno najavila da će Grad Zagreb sudjelovati u financiranju abortusa.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA