Dr. Vukušić: Skandalozni atak Tomaševića na ljudska prava liječnika…

Dr. Vukušić: Skandalozni atak Tomaševića na ljudska prava liječnika…

Piše: Dr. Herman Vukušić

“Meni je neprihvatljivo da apsolutno svi liječnici na ginekologiji i sve medicinske sestre imaju priziv savjesti i očekujem da se to riješi. Naravno, to se može riješiti na različite načine.”

Ovo je danas izjavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, komentirajući situaciju na Odjelu ginekologije i poroditeljstva bolnice “Sv. Duh”, koja je u vlasništvu grada Zagreba.

Veliki aktivista i borac za ljudska prava, koji će zbog svake ljevičarske ludosti i transrodne histerije klečati na koljenima i valjati se po podu, cijelu prvu godinu svojeg mandata demonstrirao je samo nekompetenciju i neznanje, a sada, otvoreno, i diktatorske sklonosti.

Prema službenim stranicama hrvatskog ombudsmana “sloboda mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi spada u ljudska prava i temeljne slobode zajamčene međunarodnim dokumentima, u prvom redu Općom deklaracijom o ljudskim pravima”.
Što se pak liječnika i medicinskog osoblja tiče, Parlamentarna skupština Vijeća Europe utvrdila je pravo na priziv savjesti u medicini Rezolucijom 1763 iz 2010. godine.

U točki 1. ove Rezolucije, između ostalog, stoji da “niti jedna pravna ili fizička osoba neće biti podvrgnuta prisili, neće se držati odgovornom niti će se na bilo koji način diskriminirati ako odbije izvršiti pobačaj ili eutanaziju.”
Ovo što Tomašević radi je prisila i prijetnja najgore vrste, suprotna ustavom zagarantiranom pravu medicinara, kao i temeljnim europskim dokumentima koji se tiču priziva savjesti.

Šta to znači da “mu priziv savjesti nije prihvatljiv?”

Koji su to “različiti načini” na koje će on djelovati na priziv savjesti liječnika i medicinskog osoblja na ginekologiji “Sv. Duha”?

Trebaju li se ti ljudi početi bojati za svoja radna mjesta ukoliko im savjest u međuvremenu ne utihne?
Tomašević je ovim činom do konca razgolitio pravo lice svojeg karaktera, kao i agende koja ga je uz pomoć stranog kapitala postavila na današnju funkciju.

Sada je red na strukovnim i stručnim organizacijama da stanu u obranu kolegica i kolega sa “Sv. Duha”.
Naravno, ako na njihovu savjest Tomašević ne može utjecati…..