Prijave zbog ratnog zločina iz 1991. godine u Karancu

Prijave zbog ratnog zločina iz 1991. godine u Karancu

Prijavljeno je 12 nekadašnjih pripadnika teritorijalne obrane i “milicije” javlja GLAS SLAVONIJE

Nastavlja se kriminalističko istraživanje zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina 1991. godine na području Karanca u Baranji. Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je kako su u četvrtak policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, dovršili kriminalističko istraživanje provedeno u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom u sklopu kojeg je utvrđeno da je 12 pripadnika tzv. Teritorijalne obrane Karanac i tzv. Sekretarijata unutrašnjih poslova Beli Manastir. Sumnjiče se da su od kolovoza do kraja prosinca 1991. godine fizički zlostavljali, privodili i prijetili nesrpskom stanovništvu Karanca.

Dvojica u zatvoru

Ujedno je utvrđeno da su 24. studenoga 1991. godine organizirali fizičko zlostavljanje, zastrašivanje i progon više mještana Karanca kako bi u njihove domove uselili osobe srpske nacionalnosti, uglavnom s područja zapadne Slavonije. Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku za počinjena kaznena djela “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva” iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, a protiv jednog od njih podnesena je i kaznena prijava zbog zapovjedne odgovornosti sukladno članku 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Njega se sumnjiči da kao stvarni zapovjednik nije spriječio počinitelje u činjenju kaznenih djela niti je sankcionirao njihova zlostavljanja nesrpskog stanovništva Karanca.

Od 12 prijavljenih dvojica se zbog prethodno pokrenutih kaznenih postupaka nalaze u Zatvoru u Osijeku, a za ostalima su raspisane potrage s obzirom na to da se ne nalaze na području Hrvatske. Opisanim kaznenim djelima oštećeno je 46 mještana Karanca. Među dvije osobe koje su trenutačno u osječkom zatvoru, nalazi se i 57-godišnjak. On je u siječnju ove godine uhićen na graničnom prijelazu kada je pokušao ući u Hrvatsku. Policija je tada izvijestila kako je 57-godišnjak, koji ima prebivalište u Velikoj Britaniji, uhićen u zajedničkoj koordiniranoj akciji PU osječko-baranjske, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i Sigurnosno-obavještajne agnecije (SOA) Centar Osijek. Nakon ispitivanja u policiji i državnom odvjetništvu, sudac istrage mu je odredio istražni zatvor u kojem se i dalje nalazi.

Opasnost od bijega

On je uhićen zbog događaja koji se zbio u Karancu, gdje su dvije osobe, civili, bile privedene u prostorije tzv. Teritorijalne obrane, gdje su ih tukli. Obje žrtve prepoznale su 57-godišnjaka, koji povremeno dolazi u Hrvatsku, kao osobu koja ih je u kolovozu 1991. i travnju 1992. godine privela. Žrtve su od više osoba, među kojima i sada uhićeni 57-godišnjak, preživjele torturu. Istražni zatvor protiv njega je zatražen zbog osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva zbog bojazni od utjecaja na svjedoke, te bijega iz Republike Hrvatske, zbog kaznenog progona. “Utvrđeno je postojanje i posebnog uvjeta – utjecaja na svjedoke, žrtve koje osobno poznaje, kao i bojazni od bijega iz Hrvatske gdje više ne živi niti boravi, već kod svoje obitelji u Velikoj Britaniji”, rekao nam je u siječnju Miroslav Rožac, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Milan Bugarić

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA