Jednokratno novčano primanje korisnicima mirovina radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

Jednokratno novčano primanje korisnicima mirovina radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

Vijest je objavljena na službenim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja RH .U okviru sveobuhvatnog paketa mjera za ublažavanje porasta cijena energenata na standard građana, Odlukom Vlade Republike Hrvatske o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata uređuje se isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, zatečenima u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022., i to:

  • korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za ožujak 2022. godine ne prelazi iznos od 4100,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja
  • korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (države s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i države u kojima se primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti), ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4100,00 kuna
  • korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

U skladu s Odlukom iznos jednokratnog novčanog dodatka ovisi o visini mirovine. Odlukom o izmjenama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata određeno je da će korisnici koji imaju mirovinu do 1600,00 kuna dobiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200,00 kuna. Korisnici mirovine u iznosu od 1600,01 kuna do 2100,00 kuna dobit će 900 kuna jednokratnog novčanog primanja, korisnici mirovine u iznosu od 2100,01 kuna do 3 100,00 kuna dobit će 600 kuna, a oni s mirovinom od 3 100,01 do 4 100,00 kuna dobit će 400 kuna.

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnijeu svibnju 2022., a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije usrpnju 2022.

Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

Sve detalje o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata možete saznati na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – na poveznici.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA