Porast cijena goriva utječe na kupnju automobila

Porast cijena goriva utječe na kupnju automobila

Potrošnja je goriva kupcima vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu sada prioritet broj jedan prilikom kupnje novog automobila. Javlja GLAS SLAVONIJE

Sve nas stegne u trbuhu kada pogledamo cijene goriva, koje divljaju iz tjedna u tjedan. Onda pogled skrene na vozilo, i kada se zbroje te cifre (cijena vozila i goriva), mnogi se zapitaju je li kupnja vozila bila pametna. Tim problemom pozabavili su se u Velikoj Britaniji, gdje gotovo četvrtina vlasnika (23 %) kaže da bi kupila ekonomičniji automobil da je gorivo bilo skupo kao danas. S druge strane, gotovo polovina ispitaniih vozača (47 %) kaže da je smanjila nepotrebna putovanja automobilom zbog cijena goriva, a 20 % da je preskočilo i neka nužna putovanja.

Potrošnja je goriva kupcima automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu sada prioritet broj jedan, a 57 % ih je istaknulo da je to jedan od najvažnijih čimbenika kada razmišljaju o svojoj sljedećoj kupnji vozila, otkrila je nova studija. Ispitivanje, koje je naručio CarGurus, pokazalo je da se vlasnici sada manje koriste svojim automobilima, da pri kupnji novog automobila više daju prednost modelima s ekonomičnom potrošnjom goriva i da u većem broju razmišljaju o kupnji EV-a nego prije.

Prioriteti

Gotovo četvrtina vozača (22 %) kaže da je počela razmišljati o kupnji EV-a otkako je nedavno porasla cijena goriva, a više od polovine sada razmišlja o električnim vozilima. Ispitivanje je pokazalo i kako su nedavna poskupljenja goriva uklonila nešto više od 85.000 automobila s cesta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Potrošnja goriva (57 %) spušta pouzdanost (55 %) na drugo mjesto na listi zabrinutosti kupaca, ispred poreza na ceste (25 %), koji se popeo sa šestog mjesta i postao treći najvažniji faktor Britanaca kako se troškovi života nastavljaju povećavati.

Dizajn/stil i putnički/prtljažni kapacitet pali su s trećeg i četvrtog na peto i šesto mjesto prioriteta. Razmišljajući o tome koji bi ju čimbenici najvjerojatnije potaknuli na ekološki prihvatljiviji ili štedljiviji automobil, gotovo je polovina (43 %) navela više cijene goriva, a gotovo trećina (31 %) pozvala se na borbu protiv klimatskih promjena. Samo 57 % ispitanika reklo je da bi i dalje kupilo automobil koji posjeduju da su cijene goriva danas jednake.

Gotovo četvrtina (23 %) odabrala bi model koji je jeftiniji za vožnju, a gotovo svaki deseti vozač (8 %) rekao je da bi ili kupio EV ili ništa. Ispitanici su također odgovorili da su visoke cijene goriva dovele do promjene načina na koji se koriste svojim automobilima.

Opcija – pješice

Gotovo polovina (47 %) izjavila je da izbjegava nepotrebna putovanja automobilom, 37 % odlučilo je češće pješačiti, 18 % koristi se javnim prijevozom, a 12 % vozi bicikl. Kada je riječ o zamjeni automobila s pogonom na izgaranje EV-om, gotovo četvrtina ispitanika (22 %) izjavila je da je počela razmišljati o kupnji električnog vozila otkako je nedavno porasla cijena goriva.

Govoreći o rezultatima ankete, Chris Knapman, urednik u CarGurusu, rekao je: “Nedavni rast cijena goriva očito je imao znatan utjecaj na način da vozači u Ujedinjenom Kraljevstvu ne samo što se koriste svojim postojećim automobilima nego i svoje sljedeće automobile kupuju s obzirom na potrošnju goriva, koja se postavila kao faktor broj jedan na tržištu!”

Mato Pavličević

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA