Nigerijka u Zagrebu: Vaša hrana je sjajna, obožavam kulen i kremšnite

Nigerijka u Zagrebu: Vaša hrana je sjajna, obožavam kulen i kremšnite

Akuoma Boromisa dolazi iz istočnog dijela najmnogoljudnije afričke zemlje, Nigerije, u kojoj živi više od 250 različitih etničkih skupina i govori se više od 500 jezika, a danas sa suprugom Hrvatom živi u Hrvatskoj. Inače je poduzetnica s nekoliko međunarodnih diploma i bivša predsjednica zagrebačkog međunarodnog kluba žena, a odnedavno je i spisateljica. Vijest donosi HRTV

Ističe kako su roditelji, po zanimanju nastavnici, i nju i njezinu braću i sestre odgajali u duhu obrazovanja.

– Htjeli su da se svi obrazujemo i odaberemo svoju karijeru. Ja imam magisterij iz poslovnog upravljanja koji sam završila u Ujedinjenoj Kraljevini, a i braća i sestre su visoko obrazovani. Sve to možemo zahvaliti roditeljima, priča Akuoma, koja je nakon smrti oca s braćom i sestrama osnovala zakladu u Nigeriji putem koje želi pomoći siromašnoj djeci da se obrazuju.

– Znamo koliko je to važno i želimo im pružiti istu priliku koju smo mi imali. Ne mogu reći da vlada čini dovoljno, ali Nigerijci koji žive u dijaspori su se organizirali da otvore kanale putem kojih bi se moglo investirati u obrazovanje putem raznih dobrotvornih inicijativa.

Kroz svoj posao Akuoma je upoznala svog današnjeg supruga Hrvata, koji joj je tada bio kolega u Nigeriji.

– Došao je u moj ured i odmah mi se svidio. Ostavio je snažan dojam na mene. Poslije ga nisam dugo vidjela sve dok nismo zajedno surađivali na jednom projektu u Nigeriji, a kasnije i na jednom projektu u Keniji koji je on vodio. On je sada u mirovini, ali dugo je radio za Strabag, putovao diljem svijeta, radio na Bliskom Istoku, diljem Europe, i sada smo ovdje, kaže Akuoma, koja se suprugom vjenčala u Nigeriji prema tradicionalnim nigerijskim običajima.

– Bilo je to dosta šareno vjenčanje, koja inače u Nigeriji traje mjesec danas i obuhvaća brojne ceremonije, objašnjava.

Sa suprugom ima 11-godišnjeg sina Aleksandra za kojeg kaže kako obožava Hrvatsku i da se osjeća kao Hrvat. U posjetu Nigeriji sina su odveli jednom, kada je imao tek 5 mjeseci.

– On se toga ne sjeća, ali mnogo razgovaram s njim o Nigeriji i pokušavam ga naučiti našem jeziku. Putem interneta komunicira s mojom majkom i posjećujemo obitelj koja živi u Europi – tako on isto uči o našoj kulturi.

Što se tiče afričkih specijaliteta, kaže kako u Hrvatskoj postoje neka mjesta gdje se mogu kupiti ili kušati određeni nigerijski proizvodi.

– Svako toliko imam priliku to pojesti, ali volim i hrvatsku hranu. Ne nedostaje mi toliko afrička hrana, jer je vaša hrana sjajna. Obožavam kulen i zagrebački odrezak, paprenjake, i kremšnite u Samoboru.

Akuoma je nedavno izdala i svoju prvu knjigu pod nazivom „Legacy of misconception“, koja je trenutno u prodaji na Amazonu, a uskoro bi trebala biti dostupna i na hrvatskom prijevodu. Roman je fikcija, ali se uvelike dotiče i nigerijske tradicije.

– Riječ je o kršćanskoj tradiciji u nigerijskom kontekstu. Knjiga je romantična priča koja je lako štivo, ali istovremeno govori o društvenim problemima, važnim za kršćansku zajednicu u Nigeriji. Htjela sam približiti ljudima taj način života u Nigeriji. Pritom se bavim i ženskim pitanjima, odrastanjem, ali na lak i zabavan način, zaključuje Akuoma.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA