DOBRA VIJEST ZA UMIROVLJENIKE: Vlada ipak ispravlja nepravdu

DOBRA VIJEST ZA UMIROVLJENIKE: Vlada ipak ispravlja nepravdu

Vijest objavljue GLAS ISTRE

Kako neslužben doznaje portal mirovina.hr Vlada će na sutrašnjoj sjednici izmijeniti Odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata na način da iznos ukupnih mirovinskih primanja neće biti isplata u travnju, nego isplata u ožujku. Drugim riječima – za potrebu utvrđivanja platnog razreda za određivanje iznosa energetskog dodatka gledat će se iznos mirovina prije usklađivanja, a ne nakon. Zbog toga će sama isplata nešto kasniti – trebala je biti ovih dana, ali će na račune sjesti za otprilike tjedan dana.

Radi se o minimalnoj, ali važnoj izmjeni jer su umirovljenici u travnju na račune dobili usklađivanje mirovina, a zbog nekoliko desetaka kuna veće mirovine prijetio im je 300 kuna manji energetski dodatak ili u potpunosti gubitak prava na isplatu. Ukupno bi bilo oštećeno oko 50 tisuća umirovljenika, a država bi uštedjela oko 14 milijuna kuna.

Promjena odluke znači da svi oni umirovljenici koji su prije usklađivanja imali mirovinu manju od 4000 kuna dobit će energetski dodatak. Isplata će zbog toga usklađivanja kasniti, ali će sjesti na račune umirovljenika za tjedan dana.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA