Trudna Mirela ide na pregled u KB Merkur: Ministarstvo pritisnulo bolnice…

Trudna Mirela ide na pregled u KB Merkur: Ministarstvo pritisnulo bolnice…

Zagrebački KB Merkur jedini je pozvao Mirelu Čavjada na pregled, ali ne zna se još što će odlučiti. Trudna 39-godišnjakinja tražit će hitni odgovor jer nema snage za čekanje i duge procedure te najavljuje i tužbu. Postupak prekida trudnoće u Sloveniji koštat će ju 4300 eura, koje ni sama ne zna kako će skupiti., javlja dnevnik.hr


KB Merkur omogućit će u četvrtak pregled Mireli Čavjada, trudnici koja je u 26. tjednu trudnoće saznala da joj dijete u maternici ima smrtonosni tumor na mozgu.

Hoće li u Merkuru pristati na izvršenje pobačaja, nije za sada poznato no to je jedina bolnica koja se Mireli naknadno javila, nakon što su ostale zagrebačke bolnice odbile izvršiti hitni pobačaj.

Mirela nam je u razgovoru za Dnevnik.hr otkrila da više ne može čekati silne medicinske procedure i komisije te da će od liječnika u Merkuru tražiti da u četvrtak ili najkasnije u petak donese odluku o obavljanju zahvata do ponedjeljka. U protivnom, ide u Sloveniju.

U Sloveniji je hitni zahvat već dogovoren za utorak. Zahvat ne pokriva HZZO, a očajni roditelji morat će ga platiti 4300 eura. Novac nemaju, nešto će posuditi i snaći na drugi način, preko prijatelja i obitelji, a Mirela je najavila da će zbog izrazitih propusta u proceduri i ne pružanju primjerene medicinske skrbi, od HZZO tražiti povrat novca, a ne preže ni od tužbe, pa makar, kako kaže, išla do Strasbourga.

Mirelu je šokirala i činjenica da su joj u hrvatskim bolnicama rekli da ne znaju što da rade s djetetom u slučaju da preživi zahvat te bi joj dijete vjerojatno trebalo, prema njezinim riječima, umrijeti na prsima.

U Sloveniji je postupak potpuno drugačiji, kaže. Djetetu će najprije još u trbuhu zaustaviti srce, a nakon toga će dan kasnije obaviti pobačaj. Očajna majka opisala je da dijete ima glavicu promjera 10 centimetara, a tumor na mozgu je već sada veličine 6x4cm. Priznala nam je od šoka i tuge da dijete ne želi ni vidjeti te da će vjerojatno tražiti da ju omame lijekovima i “neka dijete uzme dragi Bog. Netko bi se možda se uzdao o čudo“, kaže Mirela, ali nade nema.