APSURD U HRVATSKOJ/ Lerotić (IDS): Pripreme EU natječaja za digitalizaciju traju duže nego u prvoj industrijskoj revoluciji!

APSURD U HRVATSKOJ/ Lerotić (IDS): Pripreme EU natječaja za digitalizaciju traju duže nego u prvoj industrijskoj revoluciji!

Javlja GLAS ISTRE

Danas je u Saboru zastupnik IDS-a Marin Lerotić, govorio o sredstvima iz EU fondova koje je Hrvatska dobila na raspolaganje, točnije o iznosu od 24 milijarde eura. Naglasio je kako je ključna riječ „na raspolaganje“ jer se stvorio dojam kako će ti novci pasti s neba u državni proračun.

– Ako te novce želimo, moramo puno posla odraditi, a to uključuje dobru operativnost i koordinirano djelovanje. Kako sada stvari stoje, situacija je katastrofa. Hrvatska je tražila produljenje roka od godine dana, do lipnja 2023. godine, kako bi se iskoristila sredstva iz fonda solidarnosti, što je presedan. Europska komisija je izašla ususret tom zahtjevu. Međutim, samo 4% od 750 milijuna eura je ugovoreno, istaknuo je Lerotić.

Naveo je kako se može zaključiti da se stvara trend nekoordiniranog rada, lošeg funkcioniranja sustava i ignoriranja mogućnosti koje pružaju sredstva EU. S obzirom na to da nam je struktura vladajućih nestabilna te da su promjene ministara češće od kiše u Londonu, postavio je pitanje kako funkcioniraju kapaciteti zaduženi za pripremu dokumenata.

– Pripremamo održive projekti, a nismo održivi, pripremamo natječaje za digitalizaciju, a procesi su duži nego u prvoj industrijskoj revoluciji, financiramo projekte za jačanje kapaciteta, a kontradiktorno je da Vlada očito nema kapaciteta za uspješno omogućavanje korištenja sredstava. Nepovjerenje između nekih posredničkih tijela i korisnika usporava apsorpciju sredstava i vrijeme je da se nešto promijeni, naglašava zastupnik IDS-a.

– Činjenica kako još nemamo operativne programe, a u ovom razdoblju je ih je čak tri   (Konkurentnost i kohezija, Učinkoviti ljudski potencijali i Integrirani teritorijalni program) i kako bez njih neće biti ni natječaja, a niti financiranih projekata, prilično obeshrabruje jer opet ćemo u zadnji čas i navrat-nanos iskorištavati sve što se može i to nije dobro. Moramo imati stabilnost, nagrađivati izvrsnost i vjerovati ljudima, pogotovo poduzetnicima koji su pokretači razvoja i ulaganjem u gospodarstvo omogućit će se izgradnja cesta, vrtića, škola i svega onoga što doprinosi kvaliteti života, kazao je Lerotić.

Upozorio je na činjenicu da Hrvatska u Fondu za oporavak i otpornost ima čak 9,6 milijardi eura na raspolaganju, no kako su usprkos tome raspisana samo dva natječaja, pri čemu se sva sredstva moraju ugovoriti u iduće dvije godine, a projekti realizirati do kraja 2026. godine.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA