“Sjetimo ih se s ponosom i tugom” obilježena je 30. obljetnica 3. svibnja 1992.

“Sjetimo ih se s ponosom i tugom” obilježena je 30. obljetnica 3. svibnja 1992.

Komemoracijom pod nazivom “Sjetimo ih se s ponosom i tugom” obilježena je danas 30. obljetnica 3. svibnja 1992., jednog od najtežih ratnih dana za Slavonski Brod. Samo tijekom toga dana, život je izgubilo 16 osoba od kojih šestero djece. 60 ljudi je ranjeno, od toga 30 teško.

U organizaciji Udruge hrvatskih civilnih žrtava Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz potporu Brodsko -posavske županije i grada Slavonskoga Broda, program obilježavanja ove tužne obljetnice započeo je zajedničkom molitvom i svetom misom za sve poginule branitelje i civilne žrtve rata.

U Kapeli sv. Ane u slavonskobrodskoj Tvrđavi. Kratkim prigodnim programom, koji su kod spomenika “Djevojčica” izveli učenici Osnovne škole “Bogoslav Šulek” , polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća nastavljena je svečanost prisjećanja na poginulu i stradalu djecu. Vijence su položila izaslanstva roditelja poginule djece, izaslanik predsjednika RH, brigadir Niko Jurilj, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Ministarstva branitelja Špiro Janović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić, gradonačelnik Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara, predstavnici Policijske uprave Brodsko-posavske te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i predstavnici političkih stranaka.Prisjećanju na jedan od najtežih dana brodske prošlosti priključili su se i predstavnici Brodsko- posavske županije na čelu sa županom dr.sc. Danijel Marušić.

FOTO: BPŽ

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 na području brodske Posavine koja je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Najviše ih je izgubilo život upravo u svibnju 1992. godine, a, kako je rečeno na današnjoj svečanosti, za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao

Svi sudionici komemoracije uputili su se zatim do Spomenika hrvatskih braniteljima na Trgu Stjepana Miletića gdje su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća iskazali poštovanje svim poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.