Prije 27 godina raketiran je Zagreb: Bila je to osveta srpskih pobunjenika zbog ‘Bljeska’

Prije 27 godina raketiran je Zagreb: Bila je to osveta srpskih pobunjenika zbog ‘Bljeska’

Prije 27 godina, 2. i 3. svibnja raketiran je Zagreb. Bila je to osveta srpskih pobunjenika zbog gubitka okupiranih dijelova zapadne Slavonije nakon vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

U “Bljesku” je, podsjetimo, sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Prvog svibnja 1995. krenuli su u oslobađanje dijelova zapadne Slavonije koji su četiri godine bili pod okupacijom. Pošlo im je za rukom u manje od 32 sata. Tada su poginula 42 hrvatska branitelja, a ranjena su 162.

I dok su hrvatski vojnici bilježili vraćanje teritorija u Slavoniji, sustav “Orkan” s kasetnim punjenjem, u znak odmazde, sručio se 2. svibnja na središte Zagreba, Siska, Karlovca i Jastrebarskog.

Takozvani “zvončići” 2. svibnja pali su na zagrebački Strossmayerov trg, te istočnije do Ulice Jurja Križanića. Drugog dana projektili su pali i na Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, zgradu Hrvatskog narodnog kazališta, Akademiju dramskih umjetnosti kao i Dom umirovljenika. Pobunjenici su gađali i naselje Pleso te Zračnu luku.

Živote je u napadima na Zagreb izgubilo sedmero ljudi. Među njima i pirotehničar koji je sudjelovao u uklanjanju neeksplodiranih zvončića. Ana MutevelićIvanka KovačDamir DračićStjepan KrhenIvan MarkulinLuka Skračić i Ivan Brodar. Njihova imena istaknuta su na spomen- ploči na Trgu svibanjskih žrtava u Zagrebu postavljenoj 2007. godine. No, ime Ivana Brodara dodano je tek uoči 17. obljetnice, nakon brojnih dopisa njegovih kćeri i pisanja Večernjeg lista.

Ranjene su 204 osobe. Odgovornost za napad priznao je Milan Martić, jedan od vođa pobunjenika i nekadašnji ministar unutarnjih poslova te predsjednik nepriznate Republike Srpske Krajine. Dva dana nakon napada, na televiziji je kazao da je naredio granatiranje Zagreba., prenosi RTL