Poslodavcima gori pod petama: Ovu sezonu stižu nam Meksikanci i Nepalci…

Poslodavcima gori pod petama: Ovu sezonu stižu nam Meksikanci i Nepalci…

U splitskim hotelima koji rade cijelu godinu nemaju problema s radnicima. Prate stanje na tržištu i nude posao mladima odmah nakon završetka školovanja.

– Zapošljavamo kadar cjelogodišnje i to uvelike lokalni kadar, u dobrim smo odnosima s Ekonomskim fakultetom i TUŠ-om i nastavljamo tako i dalje s domaćim timom i vjerujem u uspješne godine – kaže Ivanka Klarić, direktorica hotela Cornaro.

I ljeti u zračnoj luci, najprometnijoj u državi, slična priča. Imaju stalni tim sezonskih radnika i vode računa o njima.

– Imamo situaciju da često koristimo sezonce koji su radili niz godina, to su kvalitetni i obučeni djelatnici i očekujemo da će to biti i u ovoj godini – objašnjava Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split.

Ostalima gori pod petama. Najviše u ugostiteljstvu. Ovu sezonu stižu nam čak Meksikanci i Nepalci. Veliki su problemi i u nautici, kojom se ponosimo u svijetu.

– Otvoreni su natječaji za zapošljavanje, pogotovo specijalista električara, mehaničara, plastičara i to mjesecima, ne samo kod nas nego i u drugim charter kompanijama, ali nažalost odaziva nema – otkriva Zlatko Vodanović, Adriatic Sailing.

Domaći neće, a uvoz radne snage za poslodavce je predug i kompliciran postupak. Struka uzvraća.

– Djelatnike za slijedeću turističku godinu ne tražimo sada, ne radimo to na proljeće, ne možemo ni na ljeto, to se tako ne radi nigdje pa ne može ni kod nas, mi idemo u smjeru cjelogodišnjeg turizma i adekvatno zbrinjavanje, odnosno osiguravanje radne snage je proces koji mora trajati cijelu godinu – napominje Tonči Glaviina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Najviše zapinje u MUP-u na sigurnosnoj provjeri budućih sezonaca. Odgovorni mole za strpljenje i poručuju da je na prvome mjestu imidž Hrvatske kao sigurne destinacije, piše hrt.hr.