Pod povećalom ugovori za oslikane niskopodne tramvaje u Zagrebu…

Pod povećalom ugovori za oslikane niskopodne tramvaje u Zagrebu…

I nakon godinu dana, obećanja Tomislava Tomaševića o revidiranju ugovora sklopljenih u vrijeme bivšeg gradonačelnika – još su samo obećanja. Dnevnik Nove TV u posjedu je ugovora koji je sklopio ZET za poslove oglašavanja na tramvajima, a koji češlja i policija.

Uz oslikane stare modele tramvaja, Zagrepčane voze i reklamama oblijepljeni noviji, niskopodni. Priča je počela koncem pretprošle godine javnim pozivom, o čemu su nam tada (u siječnju 2021.) iz ZET-a odgovorili:

“Napominjemo kako se Javni poziv odnosi isključivo na starije modele tramvaja i autobusa, ali ne i na niskopodne tramvaje tipa NT 2200 i NT 2300.”

Prikupljali su ponude za zakup vanjskih površina 50 tramvaja i 100 autobusa. Posao je dobila banjalučka tvrtka registrirana i u Hrvatskoj kao jedna od četiri zainteresirane tvrtke, s najboljom ponudom.
Željko Banjac, direktor tvrtke navodi kako je njihova financijska ponuda u odnosu na prvog ozbiljnog konkurenta viša za nekih 800 tisuća kuna, godišnje oko 4 milijuna kuna.

Ugovor je sklopljen na pet godina i još je na snazi. Pitanje je kako to da mogu oslikavati i novije tramvaje. Banjac se poziva na javni poziv i ugovor koji imamo u posjedu.

“Nigdje nije priječeno niti je navedeno da neće biti oslikavanje tramvaja niskopodnih kako kažete NT 22000 isto tako ni u ugovoru to nije navedeno“, tvrdi Banjac.

Ekipa Nove TV doznaje da policija provjerava slučaj. Razgovarali su s jednim od sudionika javnog poziva, poslali su nam dokumentaciju iz koje se vidi da im je ZET rekao da niskopodni tramvaji ne ulaze u zakup, da se mora poštivati odluka da mora prevladavati plava boja tramvaja. Smatraju da su dovedeni u zabludu. Ne mogu dobiti na uvid ugovor, pokrenuli su sudski spor, a bili su na razgovoru u policiji.

Prvi javni poziv poništen je, kažu, bez obrazloženja. Danas pak iz ZET-a nema odgovora ni objašnjenja kako to da su ipak u vrlo unosan posao uključeni niskopodni tramvaji.

Iz ZET-a odgovaraju kako nova uprava provodi dubinsku analizu svih segmenata poslovanja, pa tako i revizije ugovora s vanjskim tvrtkama.

Posla oko oslikavanja tramvaja imao je i Državni inspektorat. Zatekli su radnike iz BiH bez dozvole za boravak i rad.

Evo što kažu u Državnom inspektoratu:
“… zatečenim državljanima treće zemlje izdani su prekršajni nalozi, kojima su im izrečene novčane kazne…”

Ugovor ZET-a treba biti dostupan javnosti, kaže Renato Petek, zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini. On pojašnjava kako je ugovor trenutno na snazi i sad gradonačelnik jedini ima mogućnost i moć kao predstavnik vlasnika naložiti provjeru tog ugovora i eventualno provjeriti da li ima smisla raskinuti takav ugovor i vratiti tramvaj u prvobitno stanje.

“Ono što znamo, da je tih 4 milijuna kuna kap u moru onog što ZET-u treba na razini godine“, dodao je.